hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genç nesle yeni tehdit: İnternet

    Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun yaptığı bir araştırma, gençlerin televizyon izleme oranının düştüğünü ancak dijital ortamda geçirdikleri sürenin arttığını ortaya koydu. Peki, bu durum gençler için bir tehlike mi? Gençler internet bağımlısı mı oluyor? Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Bayram Topal yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Bayram Topal, "Ekran artık televizyona göre çok daha cazip. Çünkü orada interaktif bir iletişim var. Orada bir çok duygusunu giderebildiği bir ortam var. Sosyalleşebiliyor, rekabet duygusunu giderebiliyor" dedi. Bu durum rakamlara da yansıdı. RTÜK tarafından yapılan araştırmaya göre gençlerin televizyon izleme süresi düştü, internet kullanım süresi arttı.

    Araştırma, 15 ile 21 yaş aralığındaki gençler üzerinde yapıldı. 2018 yılında gençler arasında 2 saat 51 dakika olan günlük televizyon izleme süresi 1 saat 42 dakikaya geriledi. Gençlerin günlük internet kullanımı ortalaması ise 4 saat 37 dakikaya ulaştı.

    Peki, bu durum gençler için bir tehlike mi? Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Bayram Topal,  "Günlük hayatta 4 saat 37 dakika bir gencin oturarak ekran önünde karşılıyor olması çok uzun bir süre. Çünkü o kadar süre hareketsizlikten bahsediyoruz. Ailenin orada ne yaptığını bilmediği, haber almadığı bir saat diliminden bahsediyoruz. Aslında o nedenle çok uzun bir süre. En önemli tehlikelerden biri o. 4 saat 37 dakika içinde çocuğun ne yaptığını aile bilmiyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Durum ile ilgili ailelere düşen görevler de var. Çiğdem Bayram Topal, "Eğer aileler disiplinli bir şekilde sınır çizerse, çocuğun ekrandaki ihtiyacını eve taşırsa, eve kendini ait hissederse... Örneğin; anne oğluna bir soru sorabilir, çocuğunu dünyanın en güzel bilgisini anlatıyormuş gibi dikkatini verip çocuğu dinlediğinde eve de ait hissedecek. Evde sorumluluklar verildiğinde ekrandaki ihtiyaçlar evde karşılanmaya başladığı zaman uyumlanacaktır ve ekran süresi zaman içinde düşecektir" ifadelerini kullandı. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow