hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dijital girişimci olmak için ne yapmalı ne yapmamalı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Dijital çağda girişimci olmak için ne yapmalı? Kodlama ve yazılım bilmek neden önemli? Sokak futbolu yerini e-spor'a mı bırakıyor? Yani dijital çağda bizi neler bekliyor? CNN TÜRK muhabiri Pınar Çıtak Koygun ve kameraman Serkan Emekçi, dijitalleşen çağda akılları kurcalayan soruların yanıtlarını seri girişimci Hakan Baş, Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel ve Türkiye E-Spor Federasyonu Başkanı Alper Afşin Özdemir'den aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital çağda bizi neler bekliyor? Herkesin merak ettiği soru bu. Girişimcilik konusunda dijital mecraları kullanmak son dönemde daha da önemli hale geldi. Peki girişimci ile kaynak nasıl biraraya gelecek? 

    Seri girişimci Hakan Baş, girişimcilere "İlklerde sorun yaşıyorsunuz ama sorun derken hani öğreniyorsunuz yolda. Fonlar ve bireysel yartırımcılar yatırım yapacak şirket arıyorlar bir yandan. Mail adreslerimiz twetter instagram her yerden bize ulaşabiliyorlar zaten" Diyelim o yatırımcıya ulaştınız ve projenizden çok eminsiniz ancak, yapacağınız tek bir hata sizi rakiplerinizden geriye düşürebilir. Bir fikrim var böyle böyle yapıcam ama kiminle yapacağımı henüz bilmiyorum dediğinde biz yatrımcı şapkasıyla baktığımızda eksi o tabii. 1 milyon dolarlık şirketin tamamına sahip olacağına 100 milyon dolarlık şirketin yüzde 10'una sahip ol" tavsiyesinde bulundu.

    Dijitalleşme sadece girişimcilikte değil eğitimde de gündemde. Örneğin kodlama ve yazılım. Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, "Endüstri 4.0 dediğimiz sanayi devrimi var. Bunu ıskalamamız için çocuğumuz küçük yaştan itibaren kodlamayı öğretmemiz lazım. ABD, Almanya'daki çocuk da kodlama bilmiyor. Oyunun kuralları değişti artık gol atmamızı beklemiyorlar. Bizden basket atmamızı bekliyorlar. Önümüzdeki 10-15 yıllık dönemde çok keskin dönüşüm devam edecek. Şu an 3. sınıfa giden bir öğrenci üniversiteden mezun olduğu an, mevcut mesleklerin yüzde 65'i ortadan kayboluyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sporda ise, değişim ve dönüşüm çoktan başladı E-Spor buna en iyi örnek. Türkiye E-Spor Federasyonu Başkanı Alper Afşin Özdemir, "Dijital bir oyunun mecra bağımsız rekabetçi bir ortamda oynanmasını e-spor olarak adlandırıyoruz . Birçok sektörün dijitalleştiğine tanıklık ettik. Bankacılık lojistik para bile dijitalleşti bitcoin dedik. Aslında bu da sporun dijitalleşmesi ve bu bir dönüşüm. Bugün on oyundan bahsediyorsak bu 10 yıl sonra100 oyun olacak. 100-200 bin seviyelerinde yıllık maaşları olan e-sporcularımız da var. Yıllık 2-3 milyon dolar kazancı olan arkadaşlar da var. Tabii ki herşeyden önemli olan şey yetenek ve herhangi bir oyuna olan eğilim ve çok çalışmak" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow