Uzaydaki yeni tehdit: Çöp!
İlk kez 1957 yılında başlayan insanoğlunun uzay macerası, şimdi tehlikeli bir boyuta ulaştı. Yörüngeye yerleştirilen ve artık kullanılmayan binlerce uydu dünyayı tehdit ediyor. Nereye ne zaman düşeceği belirlenemeyen çöp uydularını temizlemek için Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yeni bir araç geliştirdi.
Kimi telefon, kimi televizyon, kimi de bilimsel deneyle için yörüngeye oturtulmuştu. Ama şimdi kullanılmayan binlerce eski uydu hem yeni uzay çalışmaları hem de dünyadaki insanlar için büyük tehdit oluşturuyor. Dünya yörüngesinde şu anda 7 bin 500 ton çöp var. Bu çöplerin dünyada nereye ne zaman düşeceği kestirilemediği için olası tehditler karşısında da önlem alınamıyor.
Geçtiğimiz yıl 5 santimetrelik bir uzay çöpü, Uluslararası Uzay İstasyonuna çarpmış ve hayati olmasa da istasyona zarar vermişti. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bu küçük kazanın ardından harekete geçti. Hem tehditleri önlemek hem de dünya yörüngesini çöplerden arındırmak için yeni bir araç tasarladı. Araç çöplere ağ atarak kontrol altına alacak. Ardından da güvenli bölgeden dünya atmosferine girmesini sağlayıp yakarak yok edecek.
Uzay temizlik aracının 2018'de göreve başlaması ve 2020 yılına kadar uzay çöplerini yarı yarıya temizlesi planlanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz