Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü uydusu: İmece
Milli Uzay Programı'nın açıklanmasıyla uzay çalışmalarına hız veren Türkiye, şimdi yeni bir uyduyu daha uzayla buluşturmak için kolları sıvadı. Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece, 2022'de başlayacağı uzay görevine hazırlanıyor. CNN TÜRK Muhabiri Ahmet Türkeş ve kameraman Mehmet Akif Yıldız'ın özel haberi.
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzaydaki gözü olacak. Metre altı çözünürlükte görüntü alacak. Hiçbir kısıtlama olmaksızın tüm dünyadan istihbarat toplayacak. Türkiye'nin ilk yerli ve milli yer gözlem uydusu İmece, 2022'de uzaya fırlatılacak.
Türkiye'nin askeri ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak için 2017'de düğmeye basıldı. TÜBİTAK Uzay tarafından İmece yer gözlem uydusunun geliştirilmeye başlandı. Proje kapsamında yüksek çözünürlüklü elektro-optik kamera, uçuş bilgisayarı yazılımı ve kritik ekipmanlar milli imkanlarla geliştiriliyor.
İmece uydusu uzayda 680 kilometre irtifada görev yapacak. Metre altı çözünürlükte siyah beyaz, yaklaşık 4 metre çözünürlükte renkli görüntü alabilecek. Bin kilometre uzunluğunda ise şerit görüntü alabilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz