hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    A'dan Z'ye Mesut Özil olayının tüm detayları

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil'in Almanya milli takımını bırakması ülkede spor dünyasını da karıştırdı. Bayern Münih başkanının sözleri tepkiye neden oldu. Almanya'daki gurbetçiler ise Özil'in sözlerinin arkasında. "Almanya'nın en önemli oyuncularından birinin başına bunlar geliyorsa, bize yapılanları bir de siz düşünün" diyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kazanırken Alman, kaybederken göçmenim." Mesut Özil'in bu sözlerinin ardından milli takımı bıraktığını açıklaması sonrası Almanya'da tartışma büyük. Irkçılık tartışması Almanya'nın gündeminde. En tepki çeken yorumlardan biri, geçmişte vergi kaçakçılığı suçlamasıyla hapis cezası alan Bayern Münih'in başkanı Uli Hoennes'ten geldi. Hoennes, Mesut Özil'in uzun süredir Almanya milli takımına katkı sağlamadığını iddia etti, sinkaflı cümleler kurdu. 

     "Kazandığı son ikili mücadele, şampiyon olduğumuz 2014 Dünya Kupası'nda önceydi. Bu fotoğrafın arkasına saklanıyor. Gerçek dünyada olmayan, 35 milyon erkek takipçisi olan bir futbolcu. Mesut Özil'in zaten milli takımda yeri yoktu" ifadesini kullandı. Hoennes'in bu sözleri sonrası, "Ya futboldan hiç anlamıyor ya da Türk düşmanlığı gözlerini kararttı" yorumu yapılıyor. 

    Zira Almanya milli takımının Dünya Kupası'ndaki son maçı olan Güney Kore karşılaşmasında da takımının en iyilerinden olduğu istatistiklere yansımış durumda. Almanya milli takımı formasını 92 kez giyen Mesut Özil, 23 gole imza attığı hatırlatılıyor. Özil'in Güney Kore maçında yüzde 65 oranında ikili mücadeleleri kazandığı belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mesut Özil'in Almanya milli takımını seçtiği 2008 yılı da mercek altında. Avrupa şampiyonasında yarı finale çıkan Türk milli takımı, gurbetçi oyunculardan da büyük destek aldı. O dönemde Almanya Başbakanı Merkel, "Bizim büyüttüğümüz insanları milli takımımıza almalıyız" mesajından sonra gurbetçi Türklere Almanya milli takımı kapıları açılmıştı. Ancak aradan geçen 10 yıla rağmen Mesut Özil ve Türk kökenli futbolculara yönelik ön yargılar kırılamamış durumda. Daha önce Mesut Özil'in neden Almanya milli marşını okumadığı, Türkiye'ye gol attığında neden çok sevinmediği yönündeki tartışmalar Alman kamuoyu önüne gelmişti. Hatta bir keresinde Alman spikerin bir futbolcunun yanlış pası sonrası "Özil yanlış pası veriyor" demesi çok konuşulmuştu. Çünkü o dakikalarda Mesut Özil, yedek kulübesinde oturuluyordu.

    Şimdi Almanya'da özellikle sosyal medyada  toplumun önemli kesmi Özil'i sert sözlerle eleştiriyor. Medyada ise takımdan ayrılma kararı eleştiriliyor. Ancak Almanya'daki gurbetçiler, özellikle NSU davasından sonra Almanya'daki ırkçılığın daha da gün yüzüne çıktığı düşüncesinde. 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar yapmak ve banka soygunları gerçekleştirdiğine hükmedilen kadın zanlıya sadece 10 yıl hapis cezası verilmiş, üstelik zanlı kaldığı sürede göz önünde bulundurularak cezaevinden tahliye edilmişti. Birçok kişi, "Almanya'nın bir numaralı takımına yükselmiş Mesut Özil'in başlarına bunlar geliyorsa, sıradan Türklerin başına neler gelmiş olabilir siz hesap edin" yorumları yapıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Artık Almanya'da yaşayan gurbetçiler 3. nesil Türkler. Yani Almanya'da doğmuş, okumuş ve kariyer yapmış insanlar. Anadilleri Almanca. Ancak Almanya'nın yerine yüzde 65 oranında Türkiye'ye kendilerini daha yakın hissetikleri kamuoyu anketlerine yansımış durumda. Durum böyleyken Mesut Özil'in bir gazeteye verdiği eski bir demeç geliyor herkesin aklına: "10-12 yaşlarındayken takımların seçmelerine katılıyordum. En iyi pasların ben atıyor, en iyi şutları ben çekiyordum. Ancak benden kötü olmalarına rağmen ismi Mathias, Markus ya da Michael isimli çocuklar seçiliyordu".

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow