Yerli tanı kiti geliyor: RSV virüsü nedir? Nasıl yayılıyor?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üst solunum yolu enfeksiyonlarına artık, 'yerli üretim kit' aracılığıyla tanı konulacağını söyledi. Peki yerli kit ile hangi hastalıklar tespit edilebilecek? CNN TÜRK muhabiri Emrah Çakmak, uzman konuğu Doç. Dr. Nuran Karabulut ile birlikte detayları aktardı.
Doç. Dr. Nuran Karabulut şu ifadeleri kullandı;
YENİ TANI KİTİ HANGİ HASTALIKLARI TESPİTTE İŞE YARIYOR?
Covid-19’a neden olan SARS CoV-2 virüsü, Influenza A virüsü, Influenza B virüsü ve Influenza RVS virüslerini tespit edebileceğiz bu kit ile.
RSV VİRÜSÜ NEDİR?
RSV virüsü soğuk algınlığı dediğimiz basit bir üst solunum yolu enfeksiyonundan, alt solunum yolu enjeksiyonuna kadar geniş bir spektruma sahip bir hastalığa yol açan viral bir enfeksiyondur.
SON GÜNLERDE YAŞANAN SALGININ ÖNÜNE GEÇTİ Mİ?
Viroloji laboratuvarımızın verileri üzerinden yola çıkarsak kasım ayında SARS CoV-2 pozitiflik oranımız %18 iken, RSV pozitiflik oranımız %36’larda. Hatta son haftalarda %50’lerin üzerine çıkmış durumda. Dolayısıyla şu dönemde RSV, Covid’in önüne geçmiş durumda.
RSV VİRÜSÜ HANGİ BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR?
RSV soğuk algınlığı dediğimiz, aslında spesifik belirtileri olmayan, diğer virüslerle benzer belirtiler gösteren viral bir enfeksiyon. Aslında klinik olarak bunları ayırt etmemiz, virüsleri birbirinden ayırmamız mümkün değil. Dolayısıyla laboratuvar tanıya ihtiyaç var. RSV özellikle çocukluk yaş grubunda ciddi sıkıntı yaratıyor. 2 yaşına kadar çocuklar sürekli RSV ile enfekte olmakta. Bir yaş altında ise alt solunum yolu enfeksiyonun büyük bir oranında RSV sorumlu.
RSV VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNURUZ?
Özellikle kalabalık ortamlarda maske takılması ve el hijyeni de son derece önemli. Spesifik olarak bir tedavisi ya da aşısı şu an için yok. Dolayısıyla önlemlerle korunmamız mümkün.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor