Yapay zekadan kalp yetersizliği teşhisi
Özellikle kalp yetmezliği teşhislerinde yapay zeka artık devrede. Sağlıkta Yapay Zeka ile Dijital Dönüşüm Projesi, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından başlatıldı. Gökçe Tümer'in özel haberini, Halil Kahraman görüntüledi.
45 yaş üzerindeki yaklaşık 10 bin hastaya ait röntgen filmi, kişisel bilgilerden arındırılmış şekilde yapay zekâ tabanlı bir platform ile analiz edildi. Yapay zeka incelemenin ardından, hangi röntgenin sahibinin kalp yetmezliği riski taşıdığını belirledi. Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, "Cihaz tarafından değerlendirildi. Bize şu kadar hastada kalp yetmezliği ihtimali yok, bu hastalarda da olabilir ihtimali ile çıktı verdi. Biz olabilirleri de değerlendirdik. Cihazın çok ciddi oranlarda haklı çıktığını bulduk" dedi.
Sağlıkta Yapay Zeka ile Dijital Dönüşüm Projesi, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından geliştirildi. Projenin mimarı ise üniversitenin Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelik. CNN TÜRK'e konuşan Çelik, "Hastaları kalp ve akciğer röntgenlerine bakarak bazı özellikler tanımladık. İşte akciğer röntgen bulgularına göre. O bulguları olan hastalara ve bulguları olmayan hastalara bakarak kalp yetersizliği tanısını koymaya çalıştık. Yapay zeka diyor ki bize toplumda kalp yetersizliği hastalığı olmasına rağmen hastalığından haberi olmayan bir insan grubu dolaşıyor" ifadelerini kullandı.
Uzmanlar yapay zeka ile kalp hastalıklarından ziyade, diğer hastalıklarla ilgili de ön tanı konulabileceğini belirtiyor.