hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uyku bozuklukları kalp krizi habercisi olabilir

    "Geceleri uyuyamıyorum?", "Uykumu alamıyorum", "Günde 3 saat uyuyorum" gibi şikayetleriniz varsa aman dikkat. Çünkü uykusu düzensiz olan ve sık kabus görenlerde uykuda kalp krizi riski daha fazla. CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, detayları Girişimsel Kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen'le konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uyku, insan sağlığı için belirleyici bir role sahip. Gece uykusunu iyi alanlar, almayanlara kıyasla çok daha sağlıklı. Ancak uykusu düzensiz olan ve sık kabus görenler dikkat etmeli. Zira uykuda kalp krizi riski daha fazla. Girişimsel Kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen, "Bir türlü uykuya dalamamak, sık aralarla uyanmak zorunda kalmak, uykuda kabus görmek, uykuda horlamak, solunumun durması gibi sebeplerle sık uyanmak zorunda kalmak uykuda kalp krizini ciddi oranda artırıyor" dedi.

    Birey uyku düzenine dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü beyin uykuda kendisini yeniliyor. Hücreleri onarıp, yeni güne hazır hale getiriyor. Kötü bir uyku düzeni ise çabuk yaşlanmaya, kalp hastalıklarına ve daha birçok rahatsızlığa neden oluyor. Ama bir çok kişi uyku düzenini hafif alıyor. Bu da başta kalp rahatsızlığını tetikliyor. Prof. Dr. Ali Metin Esen, "Uyku süresinin 6 saatten az olması, fazla uyuyamamak gibi durumların örneğin kalp krizi riskini yüzde 20'den fazla artırdığı ortaya kondu" diye konuştu.

    Uyku süresi ne kadar düzensizse metabolizma, kan basıncı ve kalp atışını etkileyen faktörler de o kadar düzensizleşiyor. Prof. Dr. Ali Metin Esen, "Ritim bozukluğuna sebebiyet veriyor, kan basıncı ve nihayetinde kalp yetersizliğini tetikleyebiliyor" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar da bu konuda uyarıyor. "7-9 saat arasında uyumalısınız" diyor. Bir de aynı saatlerde uyulması gerektiğini vurguluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow