hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'yi bekleyen tehlike: Antibiyotik direnci!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye, dünyanın en çok antibiyotik kullanan ülkesi. Uzmanlar sürekli uyarıyor: 'Gereksiz kullanım hem sağlığa zararlı hem bütçeye.' Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın raporuna göre, önlem alınmazsa Türkiye'yi bir tehlike daha bekliyor: Antibiyotik direnci. Leyla Ataman, detayları Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Levent Görenek'e sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastalığa bir faydası yok, iç organlarını gereksiz yere yoyuor, bütçeyi şişiriyor. Antibotik gereksiz kullanıldığında bu üçlü zincir arka arkaya geliyor. Ve tabii yeni tehlikeleri de çağırıyor. Türkiye, Avrupa'nın en çok antibiyotik kullanan ülkesiyken artık dünyanın da zirvesinde. Yapılan tüm uyarılara, reçetesiz satışın yasaklanmasına rağmen hala yoğun tüketiliyor.

    Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) raporuna göre, gereksiz antibiyotik kullanımı bir tehlikeyi daha çağırıyor: 'Antibiyotik direnci.' Mikroorganizmalar, antimikrobiyal ilaçlara maruz kalmalarıyla birlikte zaman içinde direnç kazanabiliyor. Ve değişim gösteriyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan antimikrobiyal direnç, mikroorganizmaları ilaçlara karşı dirençli hale getiriyor. Bu da tedaviyi güçleştiriyor.

    Direnç oluşumunun temelde iki nedeni var: Antibiyotiğin yanlış hastalıkta ya da gereğinden fazla kullanılması. Rapora göre, dünya genelinde antimikrobiyal dirence bağlı can kaybı yılda 700 bin. 2050 yılında bu sayı 10 milyonu bulabilir. Türkiye antimikrobiyal direnç sıralamasında da ikinci durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir de maddi not: Yanlış kullanım sürerse herkesin cebinden yılda 950 dolar antibiyotik parası çıkacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow