Türkiye'de Asya kaplan sivrisineği tehlikesi
Güney Asya'dan Türkiye'ye gelen yeni bir tür olan Asya kaplan sivrisineği uzmanlara göre hastalık taşıyor, ısırdığı yer şişiyor. Peki, yazın kabusu sivrisineklerden nasıl korunuruz? Muhabir Gökçe Tümer'in haberini, Caner Emre Kınacı görüntüledi.
Isırdığı yerde iltihaplı şişlikler oluşuyor, hastalık taşıyor. İnsanları kıyafet üzerinden bile ısırabiliyor. Oldukça ayrıca agresif bir tür olan ve Türkiye'de bu zamana kadar görülmeyen Asya kaplan sivrisineği, özellikleri ile tedirgin ediyor. Asya kaplan sivrisineğinin Güneydoğu Asya'dan gemi taşımacılığı ile gelip tüm Avrupaya yayıldığı tahmin ediliyor.
"HASTALIK TAŞIYOR, ISIRDIĞI YER ŞİŞİYOR"
Peki, kaplan sivrisineği ne kadar tehlikeli? CNN TÜRK'e konuşan Veteriner Hekim Yunus Giray, İstanbul, Tekirdağ ve Giresun'a kadarki sahil şeridinde görülüyor. Zika virüsünü taşıyor. Zika virüsünün önemi ne? Özellikle hamilelerde ve hamilelik şüphesi olan kadınlarda yavrunun gelişiminde beyin dokusunda gelişimi engelliyor. Dolayısıyla engelli çocuklar dünyaya geliyor. Hem hastalık taşıması hem ısırdığı yerde büyük yaralar oluşturması bizleri tehlikeye sokuyor. Ateşli eklem ağrılı bu hastalıklar ciddi sıkıntılara neden oluyor. Bunların da tedavisi yok" dedi.
"ÇEVRENİZDE SU BİRİKİNTİSİ BIRAKMAYIN"
Uzmanlar sivrisinekle mücadelenin en önemli yolunun çoğalmalarına müsaade etmemek olduğunu vurguluyor. Veteriner Hekim Yunus Giray, "Sivrisinekler durgun sularda ürer. Durgun su nedir? İçinde su bırakılmış her şey. Yapılan araştırmaya göre sivrisineklerin yüzde 83 ila 85'i insanın eliyle oluşturuluyor. Yani bu demek oluyor ki sivrisineklerin yaşam alanlarını biz oluşturuyoruz" diye konuştu.
Kaplarda kalan ve uzun süre bekleyen her su birikintisi sivrisineklerin üremesi için doğal bir ortam sunuyor. Uzmanlar sivrisinekten korunmak için sineklikler ve haşere ilaçları gibi kişisel önlemlerin de alınabileceğini belirtiyor.