Teknoloji bağımlılığına dikkat
12-20 yaş arası gençlerde son dönemde teknoloji bağımlılığı artmış durumda. Bu durum dikkat eksikliğinden obeziteye pek çok sağlık sorununa neden oluyor. Gençleri tedavi etmek için Sağlık Bilimleri Üniversitesi geçen yıl bir poliklinik açtı. Bir süredir başvurularda gözle görülür artış var.
Teknoloji hayatı kolaylaştıran önemli bir etken. Ancak son yıllarda hayatı kolaylaştırdığı kadar zorlaştırıyor da. Aşırı kullanım aile ilişkilerini de sosyal ilişkileri de bozuyor. Akademik başarıyı düşürüyor, günlük hayatı ihmal etmeye neden oluyor. Üstelik sağlığa da olumsuz etkileri var. Beden ağrısı gibi fiziksel sorunlara hatta obeziteye yol açıyor. Bilgisayarda fazla oyun oynayan ergenlerde dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon ve sosyal kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik sorunlar yaşanıyor.
Uzmanlara göre özellikle 12 - 20 yaş arasındaki gençlerin teknolojiyi yanlış kullanma riski daha fazla. Türkiye genç nüfusun fazla olması ve internet kullanımının yaygınlaşması bu sorunları da artırdı. Yaşanan sağlık problemleri kliniklere başvuruları beraberinde getirdi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, çocuk ve ergen biriminde, İnternet Bağımlılığı Polikliniği Haziran 2016'dan bu yana hizmet veriyor. Amaç çocuk ve ergenleri internet bağımlılığından korumak ve sorunlu kullanım düzeyindeki ergenlerin tedavisini sağlamak. Polikliniğe yapılan başvurulardan çıkan sonuçlar da dikkat çekici. Buna göre çocukları internet bağımlılığına iten en önemli etkenlerden biri de ailelerin davranışları. Bu gençlerin evinde ebeveynlerle birlikte yapılan aktiviteler az. Anne ve babalar internet kullanımıyla ilgili gerekli sınırları koyamıyor. Ergenin bireyselliğine de yeterli saygı gösterilemiyor.