Sesi doğala yakın algılayan yerli işitme cihazı tanıtıldı
İşitme engelliler için sesin doğala en yakın haliyle algılanmasını sağlayan yerli ve milli işitme cihazı İstanbul'da tanıtıldı. Patenti alınan cihaz, 50 ülkeye ihraç ediliyor.
Teknolojik gelişmeler toplumun her alanında etkisini gösterirken, bir işitme cihazı üreticisi firmanın TÜBİTAK'ın desteğiyle geliştirdiği "Transducers in the ear (Tie)" adlı teknolojinin tanıtımı yapıldı. Etkinlikte cihaza ilişkin bilgi verilirken, İÇEV (İşitme Engelli Bireyler Eğitim Vakfı) Hentbol takımında yer alan işitme engelli oyuncular da cihazla ilgili deneyimlerini paylaştı.
Cihazın diğer ürünlerden farkında ilişkin konuşan Ear Technic AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç, "Cihaz beyin dostu çünkü sesi rahat anlayabiliyor. Beyin o sesi dinlediği zaman yorulmuyor çünkü bazen bir radyoyu düşünün hışırtı varsa kaybeder, kapatır gidersiniz, bu cihazla öyle bir durum yok. Diğer cihazlarla farkı şu; mevcut olan, geleneksel cihazlar hoparlör mikrofonu kulak arkasına takıyor. Dolayısıyla kulak kepçesinin bütün fonksiyonları kayboluyor. Rüzgarın sesini, hışırtısını yaklaşık 22 desibel, gürültüleri aşağı çekiyor, ünsüz harfleri güçlendirebiliyor ki kelimeler rahat anlaşılabilsin diye geniş frekansta sesi sunabiliyor. Pil değişime son diyoruz artık işitme cihazını 3 saat şarj ederek yaklaşık 18 saat kullanabiliyoruz. Ürünümüz yerli ve milli, ABD’de patenti alındı. Sürekli gelişen bir ürün, şu anda 3’üncü neslini çıkarmaya çalışıyoruz. Dünyanın 50 ülkesine de ihracatı var" şeklinde konuştu.
Cihazı kullanan 25 yaşındaki sporcu Beyza Nur Şahin, "Bu cihaz tabii ki de duymamın daha verimli olmasını sağladı. Özellikle maçlarda arkadaşlarla olan iletişimimi, hocamı daha iyi anlamama gibi faydaları oldu. Maç atmosferi, taraftar, düdük sesi o an çok gürültülü bir ortam olduğu için de zor oluyor ama yeni cihazla, teknolojiyle daha iyi oluyor" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocuk sağlığının gizli düşmanı: Sıcak! "Sıcak ortam bağışıklığı zayıflatıyor"
Meğer 'Kısırlık' Nedeniymiş! Cep Telefonları Üreme Sağlığını Etkiliyor... Konuşurken, Uyurken Sakın Bu Hatayı Yapmayın
Kumpirden Sonra Pirinç Ve Pirinçli Ürünler İçin de Tehlike Uyarısı! Sütlaç, Pilav, Dolma Tüketirken Dikkat! Tat Ve Kokudan Anlaşılmıyor... İşte O Risk
Enfeksiyon Riski: Merdiven Altı Saç Ekim Merkezlerine Dikkat!
Dişlerim Neden Sarı Ve Nasıl Beyazlar?