Sahte kanser tanısı koyuyor!
İsrailli bilim insanları tıbbı görüntüleme cihazlarındaki güvenlik açıklarını ortaya çıkaran bir yazılım geliştirdi. Artık kötü amaçlı yazılımlar kullanılarak, sağlık bir insana kanser tanısı konabiliyor.
Kanserden, kalp hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığın tanısı, tıbbı görüntüleme cihazlarında yapılan tetkiklerin sonucu ortaya çıkıyor. İsrailli bilim insanları, bu cihazlardaki ciddi güvenlik sorunlarına dikkat çekmek için, tamamen bilgisayar ortamı üzerinden yanlış teşhis koyabilen, kötü amaçlı bir yazılım geliştirdi.
Yeni üretilen bu yazılımla, kötü niyetli kişiler hastane bilgisayarlarına uzaktan erişerek, hastaların tetkiklerinde değişiklikler yapabiliyor. Yani sadece strese bağlı baş ağrısı yaşayan birinin tetkiki, zararlı yazılımla değiştirilen tıbbı görüntüleme cihazında yapılırsa beyin tümörü varmış gibi bir sonuç çıkabiliyor.
Kötü amaçlı yazılımların test edildiği bir çalışmada, üst düzey radyologların bile virüsle değiştirilmiş akciğer taramasına bakarak yanlış tanı koydukları belirtildi. Yazılımların, sahte kanser nodülleri gösterdiği, yüzde 99 oranında kanser tanısı koyulmasını sağlayan sonuçlar verdiği söylendi.
Bu kötü amaçlı yazılımları geliştirerek, büyük güvenlik açıklarını ortaya çıkaran İsrailli bilim insanları uyarıyor. Politikacılardan sanatçılara, göz önünde olan kişilerin, ciddi sağlık sorunları varmış gibi gösterilmesini sağlayabileceği söyleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gözlerdeki sinsi tehlike! Kalıcı görme kaybına neden olabilir
Uzmanı, ergenlerle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını açıkladı
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi