hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Parkinson tedavisinde yeni yöntem

    Karadeniz Teknik Üniversitesi, Amerikalı bilim insanlarının yardımıyla parkinson hastalığına yönelik bir araştırma gerçekleştiriyor. 11 kişilik heyet, kendini yenilemeyen hücrelerin yerine yenisini geliştirerek hastalığın önüne geçmeyi amaçlıyor. KTÜ Araştırma Görevlisi Dr. Tuğba Topal, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim insanları, parkinson hastalığına çözüm bulabilmek çalışmayı sürdürüyor.

    Amerika'daki Michigan Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ekipler bir araya geldi. 11 kişilik heyet, parkinson hastalığına kalıcı çözümü aradı.

    Yapılan çalışmada kendilerini yenileyemeyen nöronların dopamin üretmesi amaçlandı. Çünkü nöronların yenilenmemesi parkinson hastalığının başlıca nedeni.

    Hastadan alınan küçük bir deri laboratuvarda kök hücreye dönüştürüldü. 3 boyutlu yazıcı yardımıyla iskeleye benzer polimerler üretildi. Polimerler, vücutta nöron oluşturmayı kolaylaştırdı. Bu sayede dopamin üretecek nöronlar yapılabildi. Yapılar sayesinde, hastalığa yönelik çalışmalarda kobay hayvanların kullanımının ortadan kalkması da hedefleniyor.

    Parkinson tedavisinde yeni yöntem

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışmalarla ilgili bilgi veren KTÜ Araştırma Görevlisi Dr. Tuğba Topal, “Amacımız parkinson hastalarına yardımcı olmak onların tedavisinde biraz umut ışığı olabilmekti aslında. Hastadan aldığımız hücreyi tekrar hastaya nöron olarak geri verip, bu ilaçla yapmaktansa tamamen kalıcı bir çözüm bulmaktı. Deriden aldığımız hücreyi istediğimiz hücreye dönüştürebiliyoruz. Bunu biz nöron yapabiliyoruz. Kalp yapabiliyoruz ya da deri hücresi yapabiliyoruz, istediğimiz her şeyi yapabiliyoruz. Yaptığımız şey hastalardan aldığımız hücreyi tekrar ona geri vererek 3 boyutlu sistemde dopamin üretecek nöron dediğimiz sinir hücrelerini elde etmekti” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow