Parkinson gençlerde de görülüyor
Genelde yaşlılarda görülen parkinson hastalığına, artık gençlerde de rastlanmaya başlandı. Peki, bu hastalık nasıl tedavi ediliyor? CNN TÜRK muhabiri Gaye Sude Kayışlı ve kameraman Halil Kahraman, detayları Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh'a sordu.
Kontrol edilemeyen el titremesi, ayakta durmakta zorlanma, hatta yürüyememe. Bu belirtiler parkinsonu işaret ediyor. Yaşlılık hastalığı parkinson. 60'lı yaşlarda ortaya çıkıyor ancak günümüzde gençlerde de görülmeye başlandı. Bu hastalık 20'li yaşlara kadar indi Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, "Beyindeki dopomin adını verdiğimiz madde azaldıkça, hastalık bulguları yavaş yavaş karşımıza gelmeye başlıyor. En genç ameliyat ettiğimiz hasta 28 yaşındaydı ve 5 senelik bir hastalık öyküsü vardı" dedi.
HASTA, DOĞRU MÜDAHALE İLE TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
Parkinson, ilerleyen bir hastalık olsa da doğru müdahale ile hasta sağlığına kavuşabiliyor. Parkinson hastalarında ilk önce tıbbi tedavi tercih ediliyor. Eğer hastalık ilerler ise bu sefer beyin pili ameliyatı uygulanıyor. Doç. Dr. Ali Zırh, "Beyin pilleri basitçe beynin içine yerleştirdiğimiz iki ince elektrot. Göğüste kalp pili gibi cilt altına yerleştirdiğimiz pil cihazı ve onları birbirine bağlayan iki adet kablodan oluşan sistem" diye konuştu.
Daha sonradan hasta yaklaşık 3 haftalık bir programlama sürecine giriyor. Bu süreçten sonra hasta sağlığına kavuşarak günlük yaşantısına devam ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Masum grip, ölümle sonuçlanabilir
Uzmanından ‘kaçak alkol' uyarısı: "Ölümler çok sık görülüyor"
Aldığınız vitamine dikkat! Böbreklerinizi çürütmesin...
Beyinde ne uykusuzluğa yol açıyor? Geceleri uykuya dalamıyorsanız ne yapmanız gerekiyor?
Beklenen oldu, hepimiz gribiz! Hızlı bulaşıyor, bir anda yatağa düşürüyor