hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oto kokularındaki tehlikeye dikkat! Sandığınız kadar masum değiller

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Arabaların içine yerleştirilen, ofislerde kullanılan kokulardan bahsedeceğiz şimdi. Kapalı ortamların havası değişsin diye konuluyor fakat sağlığa zararları saymakla bitmiyor. Uzmanlar kokudaki tehlikeye karşı uyarıyor. CNN TÜRK Muhabiri Cansel Kiraz ve kameraman Güngör Yılmaz, detayları Kimya Mühendisi Emine Yılmaz ve Profesör Dr. Sedat Altın'la konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İÇİNDE HANGİ MADDELER VAR?

    Çubuklu kokular, oda spreyleri, oto kokuları... Hepsi çeşit çeşit ve her yerde bulmak mümkün. Zararlarının farkında olanlar olsa da çoğunlukla havayı ferahlattığı, kötü kokuyu bastırdığı için tercih ediliyor. Peki içinde hangi maddeler var? Sağlığa zararları neler? CNN TÜRK'e konuşan Kimya Mühendisi Emine Yılmaz, "Doğal olmayan elmayı, aromaları vermek için ne yazık ki kimyasalları kullanmak zorundayız. Bu kokular su bazlı kokular. İçerisinde bu kokuyu veren kimyasallar 40 farklı çeşit olabilir. Bunların da bizim solvent dediğimiz kimyasalın çözümünü sağlayan çözücülere ihtiyacımız var. İçeriğine baktığımız zaman ciddi bir sağlık problemleri oluşturduğunu söyleyebiliriz. Odayı kurutan kuru çiçekler belki kullanılabilir. Bunların içine o gün kullandığınız bir kolonyayı damlatabilirsiniz." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "DOĞRUDAN SOLUNUM YOLLARINI ETKİLİYOR"

    Kokuların sağlığa zararları saymakla bitmiyor. Uzmanlar "Tehlike önce solunum yollarından başlıyor" diyor.

    İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Profesör Dr. Sedat Altın, "Kullanılan kokular doğrudan solunum yollarını irite ediyorlar. Önce burunda başlayan hapşırıklar, ilaveten burun kaşıntıları beraberinde öksürük. Bunlar astıma hazırlayıcı sebepler olarak karşımıza çıkabiliyor. Özellikle çocukları bu ortamlardan uzak tutmak gerekiyor. akciğerleri gelişmediği için solunum yolları ile iritasyona yol açıyor. Yapay ve kimyasalların girdiği her şey bizim akciğer fonksiyonlarımızı bozmaktadır." şeklinde konuştu.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow