Organ naklinde devrim
Organ nakli sırasında zamanla yarışma yakında tarihe karışacak. Donörden alınan organların, kan pompalanarak vücut dışında çalışması sağlayan cihazlar kullanılmaya başlandı. Böylece organlar nakledilene kadar geçen sürede sağlıklı kalabiliyor. Bu cihazlarla Ankara Üniversitesi'nde bir merkez kurulması planlanıyor.
Organ naklinde devrim niteliğinde gelişme ilk olumlu sonuçlarını verdi. Oxford Üniversitesi'nde açılan Organ Rejenerasyon Merkezi'nde kullanılmaya başlayan cihazlarla nakil için bağışçıdan çıkarılan organların vücut dışında da çalışması sağlandı.
Türkiye'de 25 bini böbrek olmak üzere yaklaşık 30 bin hasta organ bekliyor. Bağış sayısı ise bir milyon kişide sadece 8.
Bu nedenle, vücut sıcaklığında oksijenli kan verilerek organların vücut dışında da hayatta kalabilmesini sağlamak, organ nakli alanında çalışan doktorlara göre, nakil bekleyen hastalar için mucize niteliğinde.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Böbrek ve Pankreas Nakli Merkezi Başkanı Profesör Doktor Acar Tüzüner süreci örneklerle anlattı.
"Organı bağışçıdan çıkardıktan sonra bizim takmamız ve organı tekrar kanlandırmamız için kısıtlı zamanımız var. Çünkü kan gitmediği zaman organlar ölmeye başlıyor. Kalp mesela 4-6 saat dayanıyor. Her zaman kalp naklinde bir koşuşturma var ama bu makineye taktığınız zaman kalbiniz orada normal vücuttaki gibi atmaya devam ediyor. O sırada rahatça alıcı hazırlıyorsunuz, tetkik yapıyorsunuz ve zaman kazanıp organı takabiliyorsunuz."
Bu teknoloji Türkiye'de şimdilik yok. Ancak Profesör Doktor Tüzüner, Ankara Üniversitesi'nde bu makinalarla bir merkez kurulmasının planlandığını söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Günlük hayattaki bu alışkanlıklar kemikleri mahvediyor!
Metabolizmayı bozuyor, kanser riskini artırıyor! Ketojenik beslenmenin sağlığa 6 zararı
Uzmanı uyardı: Ölümcül olabilir! Mantar yedikten sonra bu belirtiler varsa aman dikkat!
Gençler arasında tüketimi arttı! Amana dikkat: Ani kalp durmasına yol açabilir
Gözlerdeki sinsi tehlike! Kalıcı görme kaybına neden olabilir