hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Neden koronavirüse yakalanmıyorlar?

    2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya İngiltere’den gelen haberi konuşuyor. Oxford Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları 'neden bazı kişiler koronavirüse yakalanmıyor' sorusuna yanıt verebilecek araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Koronavirüs salgınında kimileri bu hastalığı ağır atlattı. Kimileri ise salgına yakalanmamayı başardı. Peki nasıl?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'nin önde gelen eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırma bu sorunun cevabını açıkladı. İngiliz araştırmacılar belirli bir mutasyona sahip kişilerin aşı olduktan sonra daha büyük bir antikor tepkisi ürettiği sonucuna ulaştı. Araştırma kapsamında bilim insanları ilk doz olarak Pfizer-Biontech veya Oxford-Astrazeneca aşısı olan 1600 yetişkinin kan örneklerini mercek altına aldı. Ekip söz konusu gene sahip olanların kanında daha fazla antikor olduğu sonucuna ulaştı. HLA genine sahip olan kişiler aşı olduktan sonra daha yoğun bir korumaya sahip olduklarından dolayı virüsü kapma olasılıkları bir hayli düşüyor. Böylece araştırma ile aşının faydası gözler önüne serildi.

    Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Oxford’da yapılan çalışmada HLA gen ailesindeki bir varyasyona sahip olan grupta hastalığı çok daha hafif geçirebileceği veya hastalığa karşı oluşan savunma mekanizmasının çok daha yüksek olabileceği gösterilmiş oldu. Eğer kişiler aşı yaptırırlarsa aşı ile beraber çok yüksek miktarda antikor algılayabiliyorlar ve buna bağlı olarak hastalığa yakalanma olasılıkları oldukça az veya hastalığı geçirirken ağır geçirme olasılıkları az olarak saptanıyor. Bu grup eğer hastalığı aktif bir şekilde atlatmayı yani aşılanmadan, bağışıklık kazanmadan atlatmayı düşünüyor ise bunlardan maalesef yüksek antikor ile beraber ilginç bir paradoks var. Daha ağır geçirme daha ölümcül geçirebilme riskine sahipler.” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow