Menopozdaki sağlık sorunlarına dikkat!
Türkiye'de özellikle 46 ile 48 yaş arasında kadınlarda görülen menopoz, pek çok farklı hastalığı da tetikleyebiliyor. Peki bu hastalıklar neler, nasıl önlemler alınmalı? CNN TÜRK ekibinden Buse Deviren ve Sercan Sever, Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Serhat Şen’e sordu.
Kadınlarda görülen menopoz, bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemi olarak tanımlanıyor. Türkiye'de 46-48 yaş aralığındaki kadınlar menopoza giriyor. Menopoz döneminde ise bazı hastalıklar baş gösterebiliyor. Peki bu hastalıklar neler nasıl dikkat edilmeli?
Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Serhat Şen, “En temel belirti menopozdan sonraki sağlık sorunu kardiyovasküler sistem kalp damar sağlığı üzerine. Erkeklerle kadınlar duymuşlardır mutlaka, ‘kadınlar çok fazla kalp krizi geçirmez’ diye, ‘erkek daha çok geçirir’ diye. İşte bunun altında yatan neden de östrojenin koruyucu etkisi ve bu kaybolduğunda kalp krizi riski erkeklerle eşit bir seviyeye geliyor” ifadelerini kullanırken, menopoz sonrası daha sık görülen bir diğer hastalıkla ilgili de “Menopoz dönemi sonrası kadınlarda sık görülen bir diğer hastalık ise idrar yollarında bir gevşeme, sarkma sebebiyle kuruluk ve idrar kaçırmalarda yarı yarıya bir artıyor. Menopoz ile birlikte kemiklerde gevşeme, erime hatta kemiklerde kırılmaya kadar gidebiliyor. Demans da fazlalaşmaya başlıyor” şeklinde konuştu.
Serhat Şen, menopoz döneminde alınabilecek hormon terapisinin faydalı olabileceği görüşünde. “Hormon terapisinin altında yatan neden de kesilen östrojen hormonunu yerine koymak. Bunun dışında kemik erimesi olan bir kişiye D vitamini, kalsiyum gerekebilir.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?