Menisküs yırtığı kendini nasıl belli eder?
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya, genç ve yaşlı hastalarda menisküs yırtığının nedenleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Menisküsler, iki kemik arasında tampon vazifesi gören, lastik kıvamında bir dokudur. Yapısı elastiktir, içerdiği su miktarının azlığı ya da çokluğuna göre yumuşak veya sert olabilmektedir. Menisküs iki şekilde yırtılabilir; genç insanlarda belli bir travma sonrasında yırtılabilir, yaşlılarda basit bir minimal travma ile sertleşmiş bir menisküsün basit bir yırtığı olabilir. Menisküsün yırtığının kanlı ya da kansız bölgesinde olmasına göre ameliyatsız ya da ameliyatlı tedavileri düşünülebilir. İleri yaştaki kişilerde görülen menisküs yırtığında genellikle ameliyatsız tedavi yeterli olur, bazı fizik tedavi egzersizleriyle yırtık iyileşmese de şikayetler ortadan kaldırılabilir. Ancak, genç kişilerde mümkünse menisküsün tamir edilmesi ve korunması gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı