Kronik sinüzit tedavisi (endoskopik sinüs cerrahisi)
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Teoman Dal, kronik sinüzitin tedavi yöntemi olan endoskopik sinüs cerrahisini anlattı.
Doç. Dr. Teoman Dal'ın konu hakkında yaptığı açıklama şöyle:
"Yeterli içerik ve sürede verilen tıbbi tedavilere cevap vermeyen sinüzit, kronik sinüzit olarak adlandırılır. Kronik sinüzitin tedavisinde güncel tedavi yöntemi olan endoskopik sinüs cerrahisi de yine en fazla uygulanan cerrahi yöntemlerden bir tanesidir.
Endoskopik sinüs cerrahisinde aslında herhangi bir kesi olmadan, doğrudan burun deliklerinden sokulan ince kameraların etrafında kullandığımız ince uzun enstrümanlarla sinüslerdeki patolojilerin tedavisini sağlarız. Sinüslerde genellikle gördüğümüz patoloji, sinüs dediğimiz kemiklerin içerisinde oluşan boşlukların içerisindeki sümük salgılarının buruna transfer olmasını sağlayan kanalların kapanmasıdır ve endoskopik sinüs cerrahisinde en sık yaptığımız bu işlem bu boşalma kanallarının uygun tekniklerle açılmasıdır.
Endoskopik sinüs cerrahisinin en önemli özelliği bu ameliyatın oldukça karışık ve anotomik olarak riskli komşulukları bulunan yerde yapılmaktadır. Gözlerin arasında, beynin altında daha arkalara gittikçe şah damarlarının arasında bu cerrahide başarılı sonuçlar alırken komplikasyona neden olmamak için ameliyatı yapacak olan cerrahın bu konuda bilgisi, tecrübesi yeterli değildir. Aynı zamanda ameliyatı yapacak olan cerrahın çok iyi bir teknolojik ekipman kullanarak çok net bir görüş alanında ve doğru enstrümanlar kullanabiliyor olmalıdır. Özellikle daha önce ameliyat gömüş, travma geçirmiş ya da çeşitli nedenlerle normal anatomisi bozulmuş hastalardaki cerrahi navigasyon sistemlerindeki ameliyat sahası içinde yol göstermesi ameliyatın hem başarısı herhangi bir komplikasyona çıkmadan tüm hastalıklı problemli bölgelerin tam olarak müdahale görmesinde en fazla yardımcı olan teknolojidir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...