hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Korona hücreye nasıl sirayet ediyor? Türk doktor tedavi çalışmalarını anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Koronavirüse karşı bilim dünyası hangi geliştirmeleri yapıyor? İlaç ve aşı için virüsün hangi özellikleri dikkate alınıyor? Avustralya'da koronavirüse karşı geliştirilen ilaç çalışmalarına katılan Türk Doktor Gökhan Çıldır, CNN TÜRK canlı yayınında önemli değerlendirmelerde bulundu. Çıldır, virüsün insan hücresine nasıl sirayet ettiğine dair detaylara yer vererek geliştirilmesi planlanan ilaçların hangi noktalarda kullanılabileceğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte canlı yayında Dr. Gökhan Çıldır'ın yaptığı o değerlendirmeler:

    Şu ana kadar ilaç için üç geliştirme yapılıyor. Birincisi virüsün hücreye girmesini engelleyen bir yöntem geliştirmek. Eğer bunda başarısız olursak virüsün hücre içerisinde gelişmesine engel olabilmek. Bunlarda da başarısız olursak vücudun aşırı tepki vermesini ortadan kaldıracak yöntemler kullanmak. Hali hazırda bu noktada bazı ilaçlar var.

    Ben şu anda virüsün hücre içerisine girmesini engelleyecek bir sistem üzerinde çalışıyorum. Yapay zeka yardımıyla bir proje gerçekleştirmek üzerindeyiz. Şu anda deney aşamasında. Olumlu sonuçlar aldıktan sonra bir sonraki adımı atmayı düşünüyoruz.

    Bu virüsün özellikleri SARS ve MERS virüslerine çok büyük oranda benzerlik gösteriyor. Bu bizim için bir avantaj ancak virüs hızlı bir şekilde enfekte etmekte bir takım yöntemler geliştirmiş durumda. Vücudun yüzeyinde bulunan protein çok önemli bir protein. Bu proteinler insan hücresindeki AC2 reseptörüne bağlanarak hücreye girişini sağlıyor. Bu reseptör de insan vücudunda kalp, akciğer, böbrek ve ince bağırsakta çokça bulunan bir reseptör. Virüs bu reseptörler aracılığıyla hücreye girişini gerçekleştiriyor çok kolay bir şekilde. Şu anda elimizdeki en büyük koz SE proteininin hücrelere bağlanmasını engelleyecek bir ilaç geliştirmek olacaktır. Ben bu konuda iyimserim. Ancak kısa zamanda bir sonuç almayı da beklememek lazım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow