Kış mevsiminde cilt kuruluğundan korunma yolları
Kış aylarında cilt kuruyor, vücut nemini daha hızlı kaybediyor. Nemsiz kalan cilt tahriş oluyor. Peki, kışın cildinizin kurumaması için ne yapılması gerekiyor? CNN TÜRK Muhabiri Gökçe Tümer, Dermatolog Dilek Başaran'la konuştu.
İşte Dermatolog Dilek Başaran'ın açıklamaları:
"KURUYAN CİLTTE ENFEKSİYON YA DA EGZAMA GÖRÜLEBİLİR"
Kış ayları cilt kuruluğunu en sık gördüğümüz zamanlardan. Bunun en başta gelen sebebi soğuk hava olsa da bir yandan da içerideki havanın ısıtılarak nemini kaybetmesi sebeplerden biri. Cilt kuruluğu en basitinden kaşıntı, pullanma gibi şikayetlere sebep olabilir. Bunun dışında oluşan mikroskobik çatlaklardan giren mikroplar nedeniyle enfeksiyonlar ya da bu yine çatlaklardan giren alerjenler nedeniyle egzama, dermatit gibi cilt hastalıkları görülebilir.
"BOL SU İÇMEK VE ORTAMI NEMLENDİRMEK GEREKİYOR"
Özellikle çok soğuk havalarda eldiven, atkı, bere gibi aksesuarlarla cildimizi korumalı ve ciltle soğuk havanın temasını minimuma indirmeye çalışmalıyız. Ayrıca ısıtılan iç mekanda ortamın nemini de kontrol etmeli, gerekirse kaloriferlerin üstüne bir kap su koyarak ortam nemlendiricileri kullanmalıyız.
Cilt kuruluğunu gidermek için yapmamız gerekenlerin en başında cildin kaybettiği nemi geri koymak var. Bunun için de nemlendirici kullanmak önem arz ediyor. Cildi yıkadıktan sonra özellikle de duştan çıkınca ilk beş dakika içerisinde henüz nem cildin içindeyken bu nemi cilde hapsetmek için nemlendirici kullanmak önemli. Cildi nasıl kuruladığımızda önemli. Kesinlikle ovuşturarak değil, hafif tamponlarla havluyu cildimize değdirerek kurulamalıyız. Kullandığımız su da çok sıcak olmamalı. Çok sıcak su da cildin nemini kaybetmesine sebep oluyor. Bunun dışında beslenmemiz de önemli günde en az 2 litre su içmemiz cildin nemini korumasına yardımcı olur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...
Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır! Biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Yetersiz uyku demans riskini artırıyor