İlk gıda veri tabanı açıldı
Ülkenin ilk gıda veri tabanı oluşturuldu. Tarım Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden ulaşılabilen veri bankasında, 63 binden fazla gıdanın besin değerlerine yer verildi. Sağlıklı diyet ürünlere dair bilgiler de paylaşıldı. Lifli ve proteinli ürünler ayrı kategorilerde gösterilirken, site üzerinden yenilen besinlerin kalori değerlerine ulaşılabilir.
DİYET YAPANLARA YOL GÖSTERİCİ OLUYOR
Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin enerji ve besin değerlerine tek noktadan ulaşılabilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağlıklı beslenmeye katkı için hazırladığı internet sitesinden, ülkede üretilip tüketime sunulan işlenmiş ve işlenmemiş tarımsal ürünlere ait çeşitli bilgiler veriliyor.
GIDALARIN BESİN VE KALORİ DEĞERLERİNE BAKILABİLİYOR
Ülkenin ilk gıda kompozisyon veri tabanı olan "TURKOMP", Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığı birlikteliği ile hazırlandı. Sitede gıdaların besin ve kalori değerlerine yer veriliyor. Hazırlanan gıda veri bankasında 14 gıda grubundan 645 gıdaya ait 100 gıda bileşeni için yaklaşık 63 bin gıda bileşeni ve enerji değeri verisine ulaşılabiliyor. Beslenme çantası adı verilen bölümde de günlük diyette yer alan gıdaların besin ve kalori değerleri kolaylıkla hesaplanabiliyor. Ayrıca gıdalar arasında karşılaştırma da yapılabiliyor.
Sitede "beslenme grupları" bölümünde, düşük enerjili, az yağlı, yağsız, yüksek lifli ve yüksek proteinli gıdalara erişilebiliyor.
Örneğin sitede yüksek lifli gıdalara bakıldığında en yüksek lif oranının ıhlamurda, ardından salep, Türk kahvesi ve çayda olduğu görüldü. Veriler 100 grama göre verildi. En yüksek proteinli gıdalar ise soya kıyma, yağsız süt tozu, kavurma et gibi ürünler olduğu görüldü.
Sitede baklava, sütlaç gibi tatlılar ile her türlü tatlı ve içeceğin kalori ve besin değerlerine de yer verildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
O varyant ilk kez ortaya çıktı! 'Yüksek risk' koduyla tedavi altına alındı
Friends'in yıldızı Teri Garr hayatını kaybetti! 3 milyon kişi bu hastalıkla savaşıyor: 'KADINLARDA 2 KAT DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR!'
Prostat kanserinden korunmak için 7 önemli kural
Tuvalette fazla zaman geçirmek hemoroid hastalığına neden olabilir
‘Gebelik Maskesi’ olarak bilinen melazma hastalığına dikkat