İlk beyin çipi hareket edemeyen hastada denenecek
Milyarder iş insanı Elon Musk, ilk insan beyin çipinin yakında yerleştirileceğini açıkladı. Birçok yönden eleştirilen beyin çipiyle hiç hareket edemeyen hastalara umut olması hedefleniyor.
Amaç tüm vücut hareketine müdahale etmek, insan vücudundaki nörolojik sorunları çözmek. Ancak etik açıdan bir hayli tartışmalı. Milyarder iş insanı Elon Musk, insanlar üzerindeki ilk beyin çipi deneylerine başlıyor.
Musk, beyin çipi çalışmalarını bir süredir yapıyordu. Ancak bu çalışmalar için insan hastalarda rıza gerekli. Ayrıca çip, Musk'ın insan verisine sahip olması açısından da tartışmalıydı. Bir hasta denek olmayı kabul etti, onaylar alındı. Şimdi de Musk ilk çipin yakında takılacağını kaydetti.
Şirketlerinden Neuralink'in yapacağı deneyle, hastaların bir uygulama kullanarak beyinlerindeki sinyalleri, göndermelerini çip sağlayacak. Bu sayede, hastaların beyinlerine yerleştirilen bilgisayarı düşünceleriyle kontrol etmesinin sağlanması hedefleniyor.
Musk deneyi, “ALS hastalığı nedeniyle yıllarca yürümeyen İngiliz Fizikçi Stephen Hawking'in bu cihazı kullandığını hayal edin” ifadeleriyle açıkladı.
Eğer başarılı olursa, çip sayesinde yürüyemeyen hareket edemeyen hastaların iyileşebileceğinin sağlanacağını kaydetti. Ancak Neuralink, son olarak geçen yıl deney sırasında bir maymunun ölümünün ardından soruşturmaların hedefinde. Bu nedenle endişeler de sürüyor.