hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hacamat, sülük tedavisi ve bitkisel ilaçlar da SGK reçetelerine yazılabilecek

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İlaç maliyetlerini düşürmek ve geleneksel tıp adı altında merdivenaltı işlem yapanlarla mücadele etmeyi hedefleyen Sağlık Bakanlığı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını genişletiyor. Buna göre doktorlar artık reçeteye bitkisel ilaçlar ile hacamat ve sülük tedavisi gibi uygulamaları da yazabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık Bakanlığı, ilaç maliyetlerini düşürmek, vatandaşın kimyasal ilaca bağımlılığını en aza indirmek ve geleneksel tıp adı altında merdivenaltı işlemler yapanlarla mücadele etmek için geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını (GETAT) genişletmeyi hedefliyor. Buna göre doktorlar, kimyasal ilaç kullanma zorunluluğu olmayan hastalara ya da kanserin ileri safhalarında ilaçla izlenebilecek bir yol kalmadığında reçeteye GETAT yazabilecek. GETAT çoğunlukla koruyucu tıp alanında uygulanacak.

    Dolar 4 lira bandını geçerek rekor kırdı

    GETAT merkezleri artırılacak

    Habertürk gazetesinde yer alan habere göre teşhis, modern tıp yöntemleri ve bitkisel takviye aynı grupta anılacak. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile birlikte “Anadolu tıbbı” Türkiye’de ve dünyada yaygılaştırılacak. 18 üniversite hastanesinde bulunan GETAT merkezlerinin sayısı artırılacak. Bitkisel ürün, geleneksel tedavi gibi uygulamalar hekimler tarafından tavsiye edilecek ve reçetelere yazılacak. Bakanlık, bu tedavilerin modern tıptan ayrı olmadığını, bu nedenle “alternatif tıp” tanımını doğru bulmadıklarını ifade ederken, GETAT reçetelendirmelerini de kişinin isteğine bırakacak. Henüz GETAT kapsamında hangi tedavilerin ve bu tedavilerin ne kadarının SGK tarafından karşılanacağı netleşmedi. Bu sayede antibiyotik kullanımındaki artışların da önüne geçilmesi hedefleniyor. GETAT, daha çok koruyucu hekimlik önerilerinde öne çıkacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa sokakları savaş alanına döndü

    "Hassas ve önemli bir konu..."

    ABD, Almanya, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın önerildiğini ve SUT fiyatlarıyla karşılandığını söyleyen yetkililer, DSÖ’nün Türkiye’yi GETAT konusunda desteklediğini belirtti. Bakanlık yetkilileri, “Bu hassas ve önemli bir konu. Burada hastalara ‘Ameliyat olma, hocaya git, akupunktura git’ gibi anlam çıkmamalı. Sağlık Bakanlığı bu konuda hekimlerle muhatap olmak istiyor. Onların tavsiyeleri ve reçetelendirmeleri dikkate alınacak. Devlet yararına inanıyorsa bunları karşılayacak. Bunları sunacak insanlar bilim insanları” dedi.

    10 yaşındaki çocuğun feci ölümü

    Yönetmelikteki 14 geleneksel yöntem

    Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ndeki tedavi çeşitleri:

    - Akupunktur
    - Sülük
    - Mezoterapi
    - Hipnoz
    - Kupa uygulaması (Hacamat)
    - Fitoterapi
    - Refleksoloji
    - Homeopati
    - Osteopati
    - Ozon
    - Apiterapi
    - Proloterapi
    - Larva
    - Müzikterapi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow