hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Evdeki tehlikeli atıklara dikkat!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Deterjanlar, boyalar, kişisel bakım ürünleri ve dahası. Neredeyse hepsi günlük hayatımızın vazgeçilmezi. Ama onları kullanırken dikkat etmek gerek. Çünkü eğer doğru kullanılıp doğru şekilde atılmazlarsa hem sağlığa hem çevreye zararları büyük. Peki o ürünler neler ve ne yapmalı? İşte yanıtı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deterjanlar, boyalar, kişisel bakım ürünleri. Liste uzayıp gidiyor. İlk bakışta masum görünüyorlar ama aslında o kadar da değilller. Bu ürünleri kullanırken hem sağlık hem de çevre için dikkat etmek gerek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bunula ilgili bir kılavuzu var. O kılavuzda hangi ürünlerin nasıl bir zararı var tek tek sıralanıyor. Amaç sağlığı korumak ve atıkların uygun bertarfının sağlanması.

    Ayakkabı boyaları, çamaşır suları, deterjanlar, dezenfektanlar, kullanılmayan tarihi geçmiş olan ilaçlar, oda spreyleri, ojeler, oje çıkarıcılar, piller, saç boyaları, saç jölesi, saç spreyi, yapıştırıcılar ve tutkallar, ahşap koruyucular, araç camı temizleme sıvısı. Bunlar özellikle dikkat edilmesi gereken ürürlerin yalnızca bazıları.

    Peki neredeyse hayatımızın vazgeçilmezleri olan bu ürünlerde neye dikkat edeceğiz? Örneğin çamaşır suları; özellikle gözleri ve cildi tahriş ediyor. Bu nedenle kullanırken cildin direk temas etmemesi gerekiyor. Koruyucu eldiven giyilmeli diyor bakanlık ve kullanırken ortam iyi havalandırılmalı.

    Bir diğer önemli nokta ise bu ürünlerin atılma aşaması. Bakanlık ürünün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılmasını öneriyor. Be bir diğer öneri; oksijenli çamaşır suları tercih edilebilir deniliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer örnek de piller. Civa gibi toksik ağır metaller içermesi nedeniyle yakılması ya da depolama alanlarında diğer atıklarla birlikte depolanması halinde su ve hava kirliliğine neden oluyor. Bu nedenle atık piller çöpe atılmamalı. Atık pil toplama noktalarına ulaştırılmalı. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow