hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Et yemek mi yoksa veganlık mı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İngiltere'de farklı beslenme tiplerinin dezavantajlarını ortaya koydu. Araştırmaya göre, et ağırlıklı beslenenlerde kalp hastalıkları, vegan beslenenlerde ise felç riski daha fazla.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık için denemediğimiz diyet şekli yok. Et ağırlık beslenme mi yoksa vejetaryen beslenme mi? Vücudumuza hangisinin ne zararı var? Oxford Üniversitesi beslenme tarzlarının vücuda etkilerini araştırdı. 

    İngiltere tıp dergisinde yayınlanan çalışmada 48 bin kişi 18 yıl boyunca takip edildi. Araştırmaya göre, vejetaryen veya vegan olan kişilerin felç geçirme olasılığı %20 daha fazla. 

    Et yiyenler, vejetaryen veya vegan olanlar ve sadece balık yiyenler olmak üzere 3 grupta toplanan katılımcılarda, vejetaryen hayat tarzını benimseyenlerin felç geçirme olasılığının daha yüksek olduğu görüldü. Bunun nedeninin b-12 vitamini eksikliğiyle bağlantılı olabileceği belirtildi. Ama kesin yargıya varmak için daha fazla çalışma yapılması gerektiği vurgulandı. 

    Araştırmaya göre, vejetaryenlerin, kalp hastalıklarına yakalanma olasılıkları et yiyenlere kıyasla %22 daha düşük. Sadece balık ile beslenenlerin de et yiyenlere kıyasla kalp hastalığına yakalanma oranı %13 daha az. 

    Yani vejetaryenlik kalp hastalıkları riskini azaltırken, felç geçirme riskini arttırıyor. İngiliz diyet uzmanları birliği ise, herkesin iyi planlanmış bir diyete sahip olması ve çok çeşitli yiyecekler tüketmesini öneriyor. 

    Ulusal Sağlık Servisi'ne göre şunlara dikkat edilmeli: 

    1- Günde en az beş porsiyon meyve ve sebze yenmeli 

    2- Ana yemeklerin yanında patates, ekmek, pilav veya makarna gibi daha lifli nişastalı yiyecekler tüketilmeli 

    3- Yağsız et, balık, deniz ürünleri, bakliyat, soya peyniri veya tuzsuz fındık gibi ürünlerden protein almak ihmal edilmemeli. 

    4- Süt veya süt alternatifleri tüketilmeli 

    5- Yağ, şeker veya tuz oranı yüksek yiyecekler daha az miktarda tüketilmeli.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow