Dikkat! Yüksek tansiyon hastası olabilirsiniz
Tüm dünyada sorun haline gelmeye başlamış olan yüksek tansiyon hastalığında Türkiye'de de durum kötü. Dünyada 1 buçuk milyardan fazla, Türkiye'de de 19 milyona yakın yüksek tansiyon hastası var. Yüksek tansiyonu ne tetikler? Nasıl tanı konur? Ne yapmak gerekir? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir yanıtladı.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir yüksek tansiyon hastalığının Türkiye'deki her dört ölümün birinden sorumlu olduğunu söylüyor.
Eskiden yaşlı hastalığı olarak bilinen hipertansiyon, artık 20'li yaşlara kadar inmiş durumda. Türkiye'deki tanısı konulmuş hipertansiyon hastası sayısı 19 milyona yakın. Akdemir, "Ne kolesterol, ne şişmanlık... Ülke olarak yüksek tansiyonluyuz" diyerek durumun ciddiyetini vurguluyor. Yüksek tansiyonun sessiz seyreden bir hastalık olduğunu belirten Akdemir, "Kendimizi iyi hissetmemiz tansiyonumuzun iyi olduğu anlamına gelmiyor. Düzenli olarak tansiyon ölçtürmek gerekiyor" diyor.
Tansiyon kontrol altına alınmadığında vücuttaki organlara ve damarlara ciddi zararlar veriyor. Yüksek tansiyondan korunmak içib stres, tuz ve kiloya dikkat etmek de tek başına yeterli olmuyor. Beslenme, hareketsizlik, uyku düzeni ve genetik miras da hipertansiyon için önemli faktörlerden.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş iltihaplarında bilinçsiz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ölüme kadar gidiyor
Uzmanlar kadınlarda 'sessiz salgın' diyor! Kovid geçirenlerde risk daha fazla...
DİKKAT! Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısının neden bu olabilir...
Lazerle "ben" sildirme uygulamaları ölümcül risklere yol açabiliyor
Merdiven altı güzellik uygulamalarına dikkat!