hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Depresyon demansa mı neden oluyor?

    Depresyon, stres ve kaygılar, erken yaşta demansa yakalanmaya sebep oluyor. Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan araştırma "demansın, 45 yaşa kadar indiğini" gösteriyor. Peki ne yapmak gerekir? CNN TÜRK Muhabiri Gökçe Tümer, Psikolog Serap Duygulu’ya sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Depresyon ve stres, 45 yaş üzeri için demans riskini artırıyor.

    Araştırma, Helsinki Üniversitesi tarafından yapıldı. 68 bin kişinin verileri değerlendirildi. Stres, depresyon, sinirli olma, bunama riskini yüzde 17 ila 24 oranında arttırdığı belirlendi. Alzheimer, demans halk arasında bunama, yaşlılarda görülüyordu ama artık daha genç yaşlarda görülmeye başlandı. Peki neden ve ne yapmak gerekiyor?

    Psikolog Serap Duygulu da bu konuda, “Elbette bunun genetik etkenleri de var. Ancak onun dışında stres kaygıların ve birtakım psikolojik alt yapılarında bu alzheimerda 45 yaşlara kadar indiğini araştırmalarla gördüğümüz demanslarda etkili olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullanırken uzmanlar, erken yaşlarda görülen demansın pek çok sebebi olabileceğini söylüyor.

    Depresyon demansa mı neden oluyor

    Duygulu, “Bir konu üzerine çok odaklanıp çok fazla stres yaşadığımızda bir süre sonra beyniniz bu kadar fazla negatif yükün altından kalkamayacak duruma gelebiliyor. Dolayısıyla da dış dünyayla olan, geçmişle ya da yakın dönem öğrenilen bilgilerle olan bağlantıyı kesmek gibi bir yeniden yapılanmaya gidebiliyor” şeklinde açıklamalarının yanı sıra bu durumdan kaçınabilmenin yolu olarak “Eğitim almak olabilir. Çok sevdiğimiz bir müzik aletini çalmak olabilir. Yeni bir dil öğrenmek olabilir, bir spor faaliyeti olabilir” tavsiyelerinde bulunuyor.

    Araştırmacılar, depresyon ve bitkinlik ile demans arasındaki bağlantının erkeklerde daha etkin olduğunu belirtiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow