"Beyin sisi" nedir, nasıl tedavi edilir?
Dünyayı sarsan koronavirüs arkasında bazı izler bıraktı. Bu izlerden bir tanesi de beyin sisi. Peki son zamanlarda sıkça görülen beyin sisi nedir? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Topçular, CNN TÜRK’e aktardı.
Dikkatsizlik, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu. Tüm bunlar beyin sisinin habercisi olabilir.
Peki beyin sisini tetikleyen faktörler neler? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Topçular bu soruya, “Enfeksiyonun yani koronavirüsün kronik etkileri, bir miktarda sitemik diğer sebepler, vitamin eksiklikleri ya da beslenme bozuklukları uykusuzluk gibi sebepler” şeklinde cevap verdi ve beyin sisinin arkasında farklı hastalıklar olabileceğini belirtti. “Burada önemli şeylerden bir tanesi, altta yatan başka bir şey olmadığından emin olmak. Ayrıntılı bir nörolojik muayene, görüntüleme, örneğin beyin MR’ı, EYG yapıyoruz.”
Topçular ayrıca beyin sisinin baş ağrısına da yol açabileceğini söyledi. “Özellikle koronavirüs sonrasında beyin sisi olan hastalarda kronik baş ağrısı da sık tablolardan bir tanesi. Bu da yine aynı şekilde dikkat bozukluğu yaptığı için semptomların daha da ağır ve belirgin hale gelmesine sebep olabiliyor.”
Topçular, beyin sisinin tedavisine ilişkin de “Tanımız beyin sisiyse genellikle supplementlerle takviye etmek. Düzenli egzersiz yapmak. Uykuyu düzenlemek yeterli oluyor” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Özellikle uyku saatinin düzenlenmesi, uyku hijyeninin iyi olması, son derece önemli yine beslenmemizde son derece önemli, özellikle yeterli şekilde vitaminleri almak hem görülme sıklığını azaltıyor hem de iyileşmeyi hızlandırıyor.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış aylarında çocuklarda soğuk algınlığı vakaları artıyor
Mideyi Rahatlatan 7 Besin! Şişkinlik Ve Gazı Yok Ediyor! Limon, Nane, Avokado, Muz Ve Kavunun Gücü! Böyle Tüketirseniz...
Erik Kalbi, Kivi Mideyi, Çilek Sindirimi, Kayısı Bağırsakları Çalıştırıyor! Kilo Vermek İsteyenler Dikkat! Lif Deposu Kuru Meyveler Ve Faydaları
Türk tıp sülüğü 'Hirudo Sulukii' dünya literatürüne girdi: Geçmişi 10 milyon yıl önceye dayanıyor
Gözlerinizi Sürekli Kaşıyorsanız Aman Dikkat! Bu Hastalık Kapınızı Çalabilir