hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antibiyotik direnci ve gelecekteki korku senaryosu: Ya hastalığınıza ilaç işlemezse!..

    Tehlike çanları çalıyor. Türkiye antibiyotik direncinde Avrupa'da birinci, Dünyada ikinci sırada. İddiaya göre, yaklaşık 30 yıl sonra bu yüzden 1 yılda 10 milyon insan hayatını kaybedecek. Peki, ne yapmalı? İstanbul Üniversitesi Cerrahapaşa Öğretim Üyesi ve Kızılay Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Cihan ile Kızılay Kartal Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Karahan'a sorduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salgınlar, hastalıklar, can kayıpları... Çare ilaçlarda. Peki, ilaçlar fayda etmezse? Dünyayı bekleyen en büyük sağlık sorunlarından biri antibiyotik direnci.

    Antibiyotik direncinde Türkiye dünyada ikinci sırada. 2050'de tüm dünyada 1 yılda hayatını kaybedecek insan sayısı, 10 milyon olarak tespit edilmiş durumda. Yani tehlike büyük. Koronavirüs salgınında resmi olmayan verilere göre dünyada en az 6 milyon kişi öldü. Peki, antibiyotikler bu tür bir salgında işlemez hale gelirse ne olacak? Antibiyotik direnci ile ilgili şu andaki veriler de korkutucu. Her yıl Avrupa Birliği ülkelerinde 33 bin, Amerika Birleşik Devletleri'nde 35 bin kişi antibiyotik direnci yüzünden ölüyor. Tüm dünyada ise bu rakam 700 bin kişi. Dünyada her 45 saniyede 1 kişi de antibiyotik dirençli bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon sonucu ölüyor.

    Gelecek daha da korkutucu. Uzmanlar 'tedbir alınmalı' diyor. Tedbir alınmazsa 2050 yılında tüm dünyada 1 yılda hayatını kaybedecek insan sayısı 10 milyon. Yani her 3 saniyede 1 kişi antibiyotik direncinden ölecek. Şimdi, tüm sağlık otoriteleri hem ulusal hem de uluslararası düzeyde 'Bu sorunun çözümüne yönelik neler yapılabilir?' arayışı içerisinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow