4 boyutlu ultrason taraması doğumsal hastalıkların tespit edilmesini sağlar mı?
Kadın Hastalıkları ve Doğum & Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Esin, 4 boyutlu ultrason taraması hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Bundan 20-30 sene öncesine kadar anne karnındaki bebeği görmek için elimizde fazla bir yöntem yoktu ancak dışarıdan muayenelerle bebeğin ne durumda olduğunu tahmin etmeye çalışıyorduk. Ultrasonun devreye girmesiyle ve teknolojinin ilerlemesiyle beraber bebek hakkında çok fazla bilgi edinmeye başladık. İlk başta 2 boyutlu, siyah beyaz görüntünün elde edildiği ultrasonla bebek hakkında bilgi edinmeye başladık. Daha sonrasında 3 ve 4 boyutlu ultrasonlar gelişti. 3 ve 4 boyutlu ultrasonlar direkt olarak bebeği görmemizi sağlıyor. 3 boyutlu ultrason fotoğraf gibi, eğer bu fotoğraf canlı olarak hareket ediyorsa yani video formatındaysa 4 boyutlu ultrason diyoruz. Bunlar sayesinde, eğer bebekte dışarıdan görülebilecek morfolojik bir değişiklik veya bozukluk varsa bunları görebilmemizde fayda sağlıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beklenen oldu, hepimiz gribiz! Hızlı bulaşıyor, bir anda yatağa düşürüyor
ANNE BABALAR DİKKAT! Uzman isim tek tek sıraladı! İşte çocukların okula sağlıklı başlaması için öneriler...
İMPARATORLARIN UZUN YAŞAM SIRRI! İçinde yok yok: D vitamini, çinko ve antioksidan... Bağışıklığı güçlendiriyor, kemik sağlığını destekliyor
Bir fincan çaya süt eklemenin faydası şaşırttı!
Bu dört sebze, yaşlanmanın en belirgin belirtilerinden birini durdurmaya yardımcı olabilir!