35 yaş sonrası gebelikte nelere dikkat edilmelidir?
Kadın Hastalıkları ve Doğum & Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Esin, 35 yaş sonrası gebelik hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
35 yaş, aslında insan ömründe erken bir yaş. Ancak, konu kadın üremesine geldiğinde kritik bir yaş olarak kabul ediyoruz. Kadın yaşı 35’e ulaştığı zaman yumurtalıklarında yumurta sayısı ve kalitesinde hafif bir azalma başlıyor. Bu azalma 38 yaşından sonra artıyor, 40’lı yaşlardan sonra ise ciddi bir azalma ve ciddi bir kalite bozukluğuna yol açıyor. Öncelikle, kadının üremesiyle ilgili bir azalma meydana geliyor yani, bebek olması ile ilgili kısırlık sorunlarını 35 yaştan sonra daha fazla görüyoruz. Ancak, 35 yaş sonrası tüm gebeliklerde bunları görmek mümkün değil. Bu risk artışı 35 ve 37 yaşlar arasında çok fazla değil. Bu nedenle bu yaşlardaki hastalarda normal sonuca ve sağlıklı bebeğe ulaşmak çok zor değil. 35’ın üzerinde gebe kalındığında bazı komplikasyonlar artabiliyor. Bunlar; gebelik zehirlenmesi, gebelik şekeri, erken doğum, bebeğin küçük kalması ve plasenta ile ilgili problemler. Ancak vurguladığım gibi, 35 yaş üzerinde de sağlıklı bebeklere ulaşmak o kadar da zor değil, sadece riskleri bilmek ve bu risklere göre hareket etmek daha uygun olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
NEZLE VE GRİPTEN KORUYAN 18 ÖNERİ! Öksürük, Yüksek Ateş, Burun Tıkanıklığı, Halsizlik Ve Boğaz Ağrısı Kabusunuz Olmasın!
-
'BUNLAR İNSAN VÜCUDU İÇİN ZEHİR!' Canan Karatay uyardı! 'Kan şekerini fırlatıyor, kalp krizi riskini yükseltiyor'
Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir
Diş sağlığı tüm vücudu etkiliyor
Antibiyotiklerin gereğinden kısa ya da uzun kullanılması sıkça yapılan bir hata