Araçlarda kış bakımına dikkat
Mevsimin değişmesiyle birlikte sertleşen hava ve yol şartları araçlarımızı elden geçirmemizi zorunlu hale getiriyor. Hem binek hem de ticari vasıta sahipleri güvenli bir sürüş için araçlarını yağmur, kar, çamur, soğuk gibi şartlara hazır duruma getirmeliler.
Yaz boyunca kuru hava, sıcak, tozlu ortam veya yüksek nem gibi koşullarda farklı devir ve sürelerde kullanılan araçlar, mevsim geçişlerinde mutlaka bakıma ihtiyaç duymaktalar. Ticari araçlarda her yıl 1 Aralık itibarıyla başlayan zorunlu “kar lastiği” uygulaması da güvenli bir seyahat için önem taşıyor. Hatta bu uygulamaya zorunlu olması da soğuk bölgelerde yaşayan binek otomobil sahiplerinin de katılmasında büyük fayda var. Çünkü hava sıcaklığının artı 7 derecenin altına düşmesiyle yaz lastiklerinin asfalta tutunma özellikleri zayıflıyor. Bu da önemli risk oluşturabiliyor.
Kışa girmeden kontrol şart
Mobil Türkiye Genel Müdürü Münci Bilgiç özellikle mevsim geçişlerinde, değişen iklim şartlarına karşı araçların sağlıklı bir şekilde hazırlanması için kontrollerden geçmesinin şart olduğunu belirtiyor. Kendilerinin Mobil 1 Center servislerinde uyguladığı “10 Nokta Kontrolleri”nün özellikle kış aylarında yaşanabilecek aksaklıkların engellenmesinde büyük katkı sağladığını belirten Bilgiç şunları söylüyor: “Şanzıman ve motor yağı kontrolleri aracı olası büyük arızalardan koruyabilir. Baskı balata ya da debriyaj balatası olarak bilinen şanzıman sistemi parçaları da ömürleri dolduğunda mutlaka değiştirilmelidir. Silecek lastiklerinin elden geçirilmesi de şarttır. Yağışlı günlerde ya da çamurlu arazilerde değeri daha fazla anlaşılan silecek lastiklerinin yıpranma kontrolü, çoğu zaman hayat kurtarıcı olmuştur. Cam suyuna antifriz ilavesi yapılarak camların donmasını engellemek adına soğuk havalara hazır olması gerekir.”
Akü ve farlar
Kış ayları yaklaşırken zayıf akülerin şarj ettirilmesi veya yenilenmesi gerektiğini de belirten Bilgiç şöyle devam etti: “ Gece araç kullanımı ile birlikte görüş mesafesinin düştüğü sisli hava şartları gibi koşullarda farlar daha fazla kullanılır. Bu nedenlerden dolayı yol ve sis farlarının doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Motor soğutma suyunun donarak silindir bloğunun çatlamaması ve çeşitli arızalara neden olmaması için antifriz seviyesi kontrolü sağlanmalıdır. Lastik diş derinliği yasal sınırı, kış lastiklerinde 4 mm altına düştüğünde lastiklerin yenilenmesini beraberinde getirmektedir. Diğer taraftan aynı aks üzerinde bulunan 2 lastik arasındaki aşınma farkı, 5 mm’den fazla olmamalıdır.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler
Kış lastiği takmama cezası ne kadar, kaç TL? Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı mı?