hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dheepan; savaşçıdan mülteciye dönüşen bir hayat...

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    "Sade bir mutluluk istiyordum, tıpkı çeşitli renkler ve bolca ışık içeren bir resim gibi" Filmin yönetmeni Jacques Audiard'ın bu sözleri sanki filminin başkarakteri Dheepan'ın ve Dheepan gibi bütün mültecilerin yaşamdan tek isteği. Gökçe Pekhamarat, Cannes'dan Altın Palmiye'yle dönen Jacques Audiard'ın filmi "Dheepan"ı inceledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sri Lanka'daki savaşta muhalif tarafta olan (Tamil Kaplanları) ve devletle savaşan Sivadhasan, emrindeki askerlerini, karısını, çocuklarını kaybetmiştir. Savaştan kaçmanın tek yolu ölen bir ailenin yerine geçerek onların pasaportuyla başka bir ülkeye gitmektir. Sivadhasan, Fransa'ya göç etmek için tanımadığı bir eş (Yalini) ve tanımadığı bir kız çocuğuyla (Illayaal) aile olur. Ailesi gibi kendisini de tanımıyordur. Çünkü artık Sivadhasan değil Dheepan'dir.

    Boğulan umutlar

    Yönetmen Jacques Audiard'ın filmi, özellikle bizim coğrafyamızda yaşayan insanları, gemiyle ülkeden kaçma sahnesinde soluksuz bırakıyor. Tarkovsky'nin dediği gibi bu sahnede "Zaman planın içine mühürleniyor." Audiard, bu sahneyi filminde kısa tutsa da Dheepan ve ailesinin gemiyi beklerken yüzlerine çarpan rüzgar, bizim de yüzümüze Türkiye'den Avrupa'ya göç etmeye çalışırken Ege'de yaşamını kaybeden Suriye'li mültecilerin cansız bedenlerini çarpıyor. Sade bir yaşamı yakalayabilmek adına umutla denize atlayan mültecilerin peşini ölüm nasıl bırakmıyorsa Savaş da Dheepan'ın peşini bırakmıyor.

    Dheepan; savaşçıdan mülteciye dönüşen bir hayat...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısır döngü

    Fransa'da Paris'in dışında bir banliyöde kapıcılık yaparak yeni tanıştığı ailesiyle tam anlamıyla aile olabilmek adına çabalayan Dheepan, kendisini bir uyuşturucu çetesiyle düşman halde buluyor. Sri Lanka'daki devlet, Fransa'da uyuşturucu çetesi oluyor. Savaş, bir kısır döngü gibi yine gelip Dheepan'ı buluyor.
    En başından beri aile olmayı istemeyen, Dheepan ve Illayaal'ı Sri Lanka'dan kaçmak için araç olarak gören Yalini, aile olmak için elini uzatmışken Suriyeli mültecilerin Ege denizinin ortasında yaşam savaşı vermeleri gibi Dheepan'da 8 bloklu banliyöde tek başına uyuşturucu çeteleriyle yaşam savaşı vermeye başlıyor.

    Güneş: Sade yaşam

    Dheepan'ın bu adaletsiz savaştan kaçamayacağını düşünürken Yönetmen Audiard, filmin final sahnesinde İngiltere Krallığının üzerine doğan güneş gibi seyircilerin içine umut doğuruyor.

    Umarım Yönetmen Audiard'ın final sahnesindeki sinemasal gerçeklik, kendisini gerçek yaşama taşımayı başarır.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow