Serdar Korucu'dan yeni kitap: Şimdi Kim Kaldı İmroz'da?
Turizm denilince akla gelen merkezlerden biri olan Gökçeada'nın geçmişi kitaplaştırıldı. CNN TÜRK Editörü Serdar Korucu'nun hazırladığı kitapta, aralarında İstanbul Rum Patriği Bartholomeos'un da olduğu 28 Gökçeadalının röportajı bulunuyor.
"ADA 1960 DARBESİ SONRASI YAŞANMAZ HALE GELDİ"
Adı deniz, kum ve güneşle anılıyor. Türkiye'nin en gözde turizm merkezlerinden biri olarak biliniyor. Gökçeada'nın eski ismiyle İmroz'un az bilinen geçmişini CNN TÜRK Editörü Serdar Korucu kaleme aldı. Korucu, "Bu kitap 1960 darbesi sonrası, Türkiye’nin Ege’deki en büyük adasının başına gelenleri anlatıyor. Bu süreçte Demokrat Parti'nin izin verdiği Rumca eğitim yasaklanmış, halkın geçim kaynağı olan araziler istimlak edilmiş ve ağır suçlular açık cezaevi ile adaya taşınmıştı" dedi.
"ADADAN KAÇAN RUMLARA ATİNA VİZE BİLE VERMEDİ"
İstos Yayın'dan çıkan kitapta, aralarında İstanbul Rum Patriği Bartholomeos'un da yer aldığı, 28 Gökçeadalının anlatısı bulunuyor. Korucu, "1963 sonrasında ada halkı kaçmaya başladı ancak Yunanistan da onları kabul etmedi. Sığınmacı olarak bile hak verilmedi. Bu nedenle çoğu, dünyanın dört bir yanına dağıldı" diye konuştu.
"ÖZAL DÖNEMİ İLE RUMLAR GERİ GELMEYE BAŞLADI"
Korucu, Özal döneminde Gökçeadalıların adaya geri dönmeye başladığını söyledi. "Adalılar en rahat günlerini Demokrat Parti döneminde yaşamıştı. Daha sonra Özal ile yeniden rahat nefes almaya başladılar. Turgut Özal'ın Amerika Başpiskoposunu Türkiye’ye çağırması İmrozlulara adalarını yeniden ziyaret için güven verdi" ifadesini kullandı.
"ADADA OKULUN AÇILMASI EN ÖNEMLİ AÇILIM OLDU"
İstanbul, Gökçeada, Atina ve Selanik'te gerçekleştirilen röportajlar arasında İstanbul Rum Patriği Bartholomeos da var. Korucu, "Kendisinin patrikliği döneminde 2013 yılında adada okul yeniden açıldı. Böylece yarım asır sonra adada Rumca eğitim başladı. Bir not düşmek gerek. Ada özelinde Özal sonrası en önemli açılım böylece AK Parti döneminde gerçekleşti" dedi.
"KİTABIN ADI PATRİĞİN BİR SÖZÜ"
Kitabının adını da anlatıların içeriğinden seçtiğini belirten Korucu, "Kitabın adı Patriğin bir sözü. 'Şimdi Kim Kaldı İmroz'da?' diyor. Çünkü bir zamanlar 9 bin kişinin yaşadığı ada. Rumlar birkaç yüz kişi kaldı" vurgusu yaptı.
Korucu, gitmek zorunda kalanların hepsinin Gökçeada'yı özlediğini söyledi.
"Şimdi Kim Kaldı İmroz'da?", kitabevlerinde ve kitap web sitelerinde 100 TL'den satışa sunulurken, İstos Yayın'ın web sitesi istospoli.com'dan da yüzde 30 indirimle satın alınabilir.
SERDAR KORUCU KİMDİR?
İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde felsefe öğrenimi gördü. Çeşitli televizyon kanallarının haber merkezi ve haber program bölümlerinde editör/yapımcı/danışman olarak çalıştı. 2012'den beri CNN TÜRK'te editörlük yapıyor. Ulusal/uluslararası medya mecralarında dezavantajlı gruplar ve nefret söylemi üzerine haber, röportaj ve özel dosyalar hazırladı.
Yayımlanmış çalışmaları: Yabancı Gazetecilerin Gözüyle Kürt Sorunu (Güncel Yayıncılık, 2009); Suriye Yerle Bir Olduktan Sonra (Hayata Destek Derneği, 2013); Aris Nalcı ile birlikte 2015’ten 50 Yıl Önce, 1915’ten 50 Yıl Sonra: 1965 (Ermeni Kültür Derneği, 2014), Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un Objektifinden 6-7 Eylül 1955 (İstos Yayınları, 2015-2016, iki cilt), Misafir (Can Yayınları, 2016), Güven Gürkan Öztan ile birlikte Tutku, Değişim ve Zarafet-1950’li Yıllarda İstanbul (Doğan Kitap, 2017), Halepsizler (Aras Yayıncılık, 2018), Sancak Düştü: İskenderun Sancağı’ndan Hatay’a “Ermeni Meselesi” (Aras Yayıncılık, 2021), Ahalinin Gidişi: Musa Dağ 1939 (Aras Yayıncılık, 2021), “Şimdi Kim Kaldı İmroz’da?” Mutlular Adasından Yasak Bölgeye: Gökçeada (istos yayın, 2022)