Cemal Süreya vefatının 31. yılında anılıyor | Video
Şiirleriyle hayatımıza dokunan Cemal Süreya'yı ölüm yıl dönümünde özlemle anıyoruz. Her kuş uçuşunda onu hatırlamaya devam edeceğiz.
"Sen yüzüne sürgün olduğum kadın, karanlık her sokaktaydın, gizli her köşedeydin, bir çocuk boyuna bir suyu söylerdi, mavi. bir takım genç anneleri uzatırdı bir keman, sen tutar kendini incecik sevdirirdin."
Aşkı anlatan nice şiirlerinden biriydi Ülke.
"Yırtılan ipek sesiyle; bütün evler boşaltılmış, herkes dışarı dökülmüş; taşıtlar adam almıyor, sinemalar tıklım tıklım, sokaklarda insan başlarından bir nehir; meydanlarda insani tabaka görülmemiş bir çiçeğin taçyaprakları gibi."
Saf sevgiyi bilir, aşkın denizinde yüzerdi bir balık gibi. Yaz yaz bitiremedi. Dilinde tüy bitti, kaleminde mürekkep. Cemal Süreya, ülkenin derdine derman oldu kimi zaman. Kimi zaman da yeni aşkların sözleşmelerini mısralarına döktü. Hayata veda ettiğinde yıl 1990'dı.
Asıl adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da doğdu. 6 yaşında ailesiyle beraber Erzincan'dan ayrılarak Bilecik'e yerleşti. İlkokula, Bilecik'te başladı ve İstanbul'da devam etti. Lise öğrenimini Haydarpaşa Lisesi'nde yaptı. Yükseköğrenimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Maliye Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Orta Doğu İktisat Bankası ve Türk Dil Kurumu'nda çalıştı. İkinci yeni şiirinin öncülerinden biri oldu.
Üvercinka, Göçebe, Beni Öp Sonra Doğur Beni, Uçurumda Açan, Sıcak Nal, Güz Bitigi ve Sevda Sözleri onun şiir kitaplarıydı. İnsanların rüzgarda dağılan yalnızlıklarını anlattı. Anıt gibi duran yaraları, söylenmeyen sözleri de...
Annesini kaybetmesi onu şiir yazmaya etti. Onlarca mısra yazdı annesi için. Okumaya aşıktı. Dostoyevski'den etkilendi. Şiirleri dergilerde yayımlandı. Çok sevildi ama onun da değeri öldükten sonra anlaşıldı. 9 Ocak olduğunda gece evinde rahatsızlandı. Şeker komasına girdi, yenildi. Kuşlar şairi o gün aramızdan uçtu gitti.
1991'den beri de Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği tarafından Cemal Süreya Şiir Ödülü verildi. Anısı da şiirleri de her daim yüreklerde yaşatıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak