hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Müşteki ne demektir? Müşteki ve sanık mahkemeye gitmezse ne olur?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Müşteki kelimesi davalarda ve diğer adli süreçleri sıklıkla kullanılan bir kelime olarak biliniyor. Peki, tam olarak müşteki ne demektir, müşteki ve sanık mahkemeye gitmezse ne olur. İşte Avukat Ahmet Fatih Mete’nin konuyla ilgili CNN TÜRK’e özel açıklamaları…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müşteki kelime anlamı itibariyle şikayet eden demektir. Bir kimse ceza kanunun suç olarak tanımladığı fiillerden bir veya birkaçına maruz kalırsa yetkili kolluk mercilere ve cumhuriyet savcılıklarına yapmış olduğu şikayetle müşteki sıfatını kazanır.

    Müşteki kural olarak bir defaya mahsus orda da hakim ve mahkeme önünde de şikayetini dile getirmekle mükelleftir. Ancak bazı durumlarda mahkeme müştekinin kollukta veya savcılıkta vermiş olduğu ifadeyle yetinip mahkemeye bu şekilde davayı bu şekilde bitirmeyi uygun görebilir.

    Müştekiyi huzurda dinlemek isteyen hakim veya mahkeme müştekinin kollukta veya savcılıkta belirtmiş olduğu yasal tebligat adresine çağrı kağıdı gönderir. Çağrı kağıdına rağmen mahkemeye katılmayan veya katılamayan müşteki için zorla getirme kararı da çıkartılabilir.

    Ancak sanık açısından böyle bir durum mümkün değildir. Sanık mutlak suretle mahkemeye gidip ifade vermek zorundadır. Sanığın geçerli tebligat adresine mahkemece çağrı kağıdı gönderilmesine rağmen duruşmaya katılmayan sanık hakkında zorla getirilme kararı verilecektir. Zorla getirilme kararına da uymayan sanık hakkında bu sefer mahkeme yakalama kararına hükmeder. Sanığın geçerli bir ifade verdikten sonra duruşmalara katılmak istemediğini belirtmesi halinde mahkeme bu talebi yerinde görürse sanık bundan sonra mahkemelere katılmayacaktır.     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA