hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ZAM NE KADAR OLACAK? Asgari Ücret ve Emekliye Zam Hakkında Beklentiler Ne? Kalem Kalem Hesaplandı

    KAYNAKMutlu Doğan Akbaş/ Cnnturk.com Muhabiri

    2023'ün sonuna gelirken memur, emekli, çalışanın gözleri zamlı maaşlara çevrildi. Akıllarda hep aynı sorular var: Asgari ücret ne kadar olacak? Emekli ne kadar zam alacak? Emekliye zam yine kök maaş üzerinden mi hesaplanacak? Uzman isim CNN TÜRK'te tablo üzerinde madde madde anlattı. İşte asgari ücret zammı ve emekli maaşı zamlarına ilişkin beklentiler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücret ve emekli maaşlarına beklenen zam oranlarına ilişkin konuşan SGK Uzmanı Emin Yılmaz’ın açıklamaları şu şekilde; Şimdi asgari ücret sizin de bildiğiniz gibi başlangıç ücreti. Asgari ücret, komisyon tarafından belirleniyor. Komisyon da en başta gelen enflasyon verisi üzerinden değerlendiriliyor. Tabi ki buna refah payı, keza yine bununla ilgili birçok senaryo olacak. Bu senaryoları tabloda birlikte değerlendirirsek ocak ve haziran ayı enflasyonumuz açıklandı, orada yüzde 19,77’ydi ama zamla ilgili yüzde 34’lük yani enflasyonun da üzerinde bir zam yapılmıştı. O dönemi hatırlarsak 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükselmiş oldu. Burada yeni enflasyon verisi üzerinden ne olabilir diye yeni bir hesaplama yaptık. Zaten şu anda kasım ayı enflasyonu açıklandı bununla ilgili temmuz ile kasım ayı arasında yüzde 33,64. Bu bize bir veridir. Dolayısıyla yüzde 33,64 kasıma kadar olan kısım 15 bin 237 lira. Aralık olmayacak mı? Tabi olacak. Bununla ilgili de Merkez Bankası piyasa anketine göre aralık ayının 3,57 çıkması muhtemel gözüküyor. Peki yıl sonu ne olacak? Yıl sonunda da Merkez Bankası enflasyon tahminini 3 veri üzerinden değerlendirmişti. Birincisi yüzde 62, ikincisi yüzde 65, üçüncüsü yüzde 68’di. Burada yüzde 62’lik kısma biz kasım ayı itibarıyla geldik zaten. Dolayısıyla yüzde 62 uygulanamaz. Bu sebepten dolayı da yüzde 65 çıkacaktır. Merkez Bankası da bu rakamı tutturacağına eminim.

    YÜZDE 35 BEKLENMİYOR

    Buradaki ilk tahmin yüzde 35 deniyor ama yüzde 35 olması bence imkansız. Çünkü zaten ikinci dönem enflasyon verisi yüzde 38. Bu sebepten dolayı yüzde 35, yani 15 bin 393 lira olması çok zor. Enflasyonun altında bir zam verileceğini tahmin etmiyorum.

    Enflasyon yüzde 38 olduğundan zam rakamı da yüzde 40’tan başlayacaktır. Yüzde 40 üzerinden baktığımızda 15 bin 963 lira neti, brütü 18 bin 780 lira, işveren maliyeti 22 bin 66 lira. Eğer yüzde 45 olursa 16 bin 533 lira, yüzde 50 olursa 17 bin 103 lira, yüzde 55 olursa 17 bin 673 lira olur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow