hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Uzman isim anlattı: Faiz sabit kaldı! Hedef sıcak parayı ülkede tutmak mı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayı faiz kararını açıkladı. Piyasaların merakla beklediği karar belli oldu. Para Politikası Kurulu haziran ayında olduğu gibi politika faizini yüzde 50'de sabit bırakma kararı aldı. Faiz politikasını nasıl değerlendirmeliyiz? Hedef sıcak parayı ülkede tutmak mı? Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, gerekli görülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı mesajı verildi. Bu ne anlama geliyor? Detayları Ekonomist Ata Özkaya aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomist Ata Özkaya detayları şu ifadelerle aktardı;

    Yüzde 50’lik faiz kararı piyasa beklentilerinin belirttiği bir orandı. Bu konuda bir değişikliğe gitmedi. Tamamıyla bu oran bekleniyordu. Fiyatlanmıştı zaten. Sıcak parayı ülkemizde tutma kısmı en önemli kazanımı oluşturuyor. Aslında bu kazanımı oluşturuyor. Bunun kazanım olduğunu tartışmamız gerekiyor. Çünkü bunun getirisi döviz kurunun belirli bir seviyede stabil kalıyor olması. Merkez Bankası bir hedef olmadığını söylüyor. 32-33-34-35 gibi ancak dar bantta dalgalanması ya da çok yavaş ve kontrollü bir seyri biz bir politika aracı olarak görürsek bu işe yarıyor şu an, faizlerin yüksek seviyede duruyor olması başlangıç olarak.

    İkinci olarak sayın bakanın açıkladığı gibi swap mekanizması, daha doğrusu 2021-2023 arasında gördüğümüz ekonomi politikasının bir sonucu olan swap birikiminin azaltıyor olması da burada faizlerin yüksek kalıyor olmasının enflasyona olan verimli etkisini de arttırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk bakmamız gereken faizlerin bir miktar daha yüksek kalacağı ve bu yüzden yabancı yatırımcı veya ülkemize döviz arz eden yatırımcıların, bunlar küresel bankalar ya da portföy yönetim şirketleri olabilir.  Onların ülkemizdeki riski düşük kabul etmesi ile sıcak para akımlarının bir süre daha devam edeceğini öngörebiliriz bu faiz seviyesinden.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow