Yıldırım: Kamu 1 katkı yapıyorsa özel sektör 8 katkı yapıyor
Başbakan Binali Yıldırım, TÜSİAD YİK toplantısında yaptığı konuşmada, "2018'de yol haritamızı hazırlıyoruz. Türkiye'nin kalkınmasına kamu 1 katkı sağlıyorsa, özel sektör 8 katkı sağlıyor. Sizleri dikkate almadan, meseleye dahil etmeden yapılması söz konusu edilemez. Yol haritasını birlikte yapacağız" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneğinin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında gündeme yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıdaki değerlendirmelerin not edildiğini söyleyen Başbakan Yıldırım yapılacak geniş kapsamlı istişarelerle açıklığa bunun açıklığa kavuşacağını belirtti.
Türkiye'nin son 15 yılına ilişkin hatırlatmalarda bulunan Başbakan Yıldırım, 2008 krizinn üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen henüz bitmediğini dile getirerek, "Zamanlıca alınan tedbirler sayesinde en asgari düzeyde etkilenen ülke olduk. Küresel krizde büyümesini artırmaya devam etmiş, istihdama, üretime katkı sağlayan bir ülke olarak ayakta kalmasını bilmiştir" dedi.
Sözlerine, "2013'e geldiğinde Türkiye neredeyse faiz oranlarını yüzde 5'in altına indirmiş, İMF ile olan borcunu bitirmiştir" diyerek devam eden Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimine atıfta bulunarak bunu yapanların amaçlarının Türkiye'nin önünü kesmek olduğunu vurguladı.
Üçüncü çeyrekte çift hane beklentisi
Başbakan Yıldırım 15 Temmuz sonrası 3. çeyrekte Türkiye'nin küçüldüğünü söyleyerek, "Yılın sonuna geldiğimizde 3.2 büyüme ile AB ülkelerinin üzerine çıkan bir büyüme oranını yakaladı ve yılı böyle tamamladı. 2017'de büyük kriz olacak, iflaslar olacak, faizler kontrol edilemeyecek denildi. 2017'ye geldiğimizde Türkiye birinci çeyrekte yüzde 5.2, 2. çeyrekte de 5.1 büyüdü. Üçüncü çeyrekte büyüme 2 haneli olursa şaşmayın diyorum. Yüzde 5-6 arasında bir büyüme gerçekleşecek. Özel sektörümüze, ekonomimize güveniyoruz ve bu yüzden gerekli tedbirleri aldık. KGF ile 250 milyar lira bir kaynak oluşturduk ve bundan 250 bin civarında işletmemizin yararlanmasını sağladık. KOSGEB'in KOBİ'lere sağladığı imkanlar ile 500 bin işletmemiz burada nefes aldı, işlerini yoluna koydu ve ekonomimiz büyümeye devam etti. Kriz senaryolarını ters yüz edip geride bıraktık. Aynı şeyler 2018 için de söylenmeye başladı" açıklamasında bulundu.
''2018'de enflasyonun aşağı seyri devam edecek"
Başbakan sözlerine şu şekilde devam etti:
"2018'de de inşallah büyüme aynen devam edecek. İki haneli duruma gelen enflasyonun aşağı doğru seyri devam edecek. Gerekli tedbirleri alıyoruz, etkilerini gösterecek. Özellikle 2018'de yol haritamızı hazırlıyoruz. Beraber yapacağız. Türkiye'nin kalkınmasına kamu 1 katkı sağlıyorsa, özel sektör 8 katkı sağlıyor. Sizleri dikkate almadan, meseleye dahil etmeden yapılması söz konusu edilemez. Yol haritasını birlikte yapacağız. Bu işler nedir? Bir kere reformları yapmaya devam edeceğiz. Vergi reformunu yapacağız. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için iddialı bir eylem planını hayata geçireceğiz. Hedefimiz önümüzde 3 yıl içerisinde ilk 20 ülke arasına sokmak."
"Bütün şartlara rağmen Türkiye büyümeye gelişmeye devam ediyor"
"Bütün şartlara rağmen Türkiye büyümeye gelişmeye devam ediyor" ifadesini kullanan Başbakan Yıldırım, "Bu konuda tereddüt göstermeyin, ülkemize güvenelim, bölgemizin ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunun farkında olup, çalışmalarımızı sürdürelim" dedi.
"Suriye'de çözüm noktasına gelinmesinde Türkiye'nin rolü büyük"
Suriye sorunun çözümünde Türkiye'nin büyük role sahip olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, dünyada hiçbir ülkenin aynı anda 3 terör örgütü ile mücadele etmediğini söyledi.
ABD-YPG iş birliği hakkında da değerlendirmede bulunan Başbakan Yıldırım, dostluk ilişkisine zarar verdiğini ifade ederek, "Sorun, ABD'nin bölgeye bakışındadır. İşte 15 Temmuz Darbesi'nin arkasında olan FETÖ'nün tüm dünya kabul ediyor, Amerika bu konuda hiçbir adım atmıyor. 11 Eylül'de ikiz kuleler yıkıldığında birkaç gün sonra Başkan Bush onların enkazında direnerek Amerika büyük bir atak ile karşı karşıyadır. Bunu yapanı ininde vuracağız dediğinde tüm ulusları buraya davet ettiğinde en önce giden ülkelerden biri biz olduk. Aynı Amerika, terör örgütü başını vermeyi kabul etmiyor. Tüm bunlardan öte, Türkiye, niye Amerika'ya soğuk bakıyor. FETÖ darbesi sonrası Amerika'nın hareket etmekte isteksizliği nedeniyle soğuk bakıyor ve haklı. Müttefikimiz olan ülkeler, ne demelerini beklerdik. Asla ve asla bu darbeyi desteklemiyoruz, Türk hükümetin yanındayız demelerini beklerken. Derin bir sessizlik karşısında kaldık. İngiltere bunun istisnasıdır. Darbe oldu geçti, bu işi yapanları fazla hırpalamayın demeye başladılar. Bu da bizim canımızı sıkan en önemli gelişme olmuştur. Türkiye'nin geleceğinin modern dünya ile entegre bir şekilde devam etmekte olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
"Türk Milleti bunu yemiyor"
ABD'de devam eden Zarrab davasına ilişkin Binali Yıldırım şunları söyledi:
"Adama açıkça diyor ki "Yalan söylersen ceza almaktan kurtarırız, Amerika yetkilileri ile iş birliği yaparsan cezadan kurtulursun" bu adalet oluyor, bize gelince nerede hukuk devleti? Bunu Türk milleti yemiyor. 15 Temmuz'da yapılamayan işi ekonomik saldırı ile başarmaktır. Bu ekonomik saldırıdır. Türk ekonomisi, Türk milleti bu saldırıyı boşa çıkaracaktır. Bundan sonraki adım Cenevre'de kalıcı hale getirmek. Etnik grupların içinde yer alacağı Suriye devletinin oluşturulmasıdır. Şimdi, Kuzey Irak bölgesel yönetimi Irak'ın anayasal sınırları içerisine gelmek zorunda kalmıştır."
"Türkiye kilit ülke"
Küresel ekonomide eksen kayması yaşandığını belirten Başbakan Yıldırım, "1997 yılına baktığımızda en gelişmiş 7 ülke ile gelişmekte olan 7 ülkenin milli gelir durumunu karşılaştırdığımızda en gelişmiş ülkelerin ürettiği milli gelir, gelişmekte olan ülkelere göre 2 kat fazla. 201'te bu eşitlendi. 2040 için öngörü gelişmiş 7 ülkenin geliri, gelişmekte olan ülkelerin yarısına düşecek. Yeni adaylar var. Çin, Hindistan, Rusya ve Meksika hatta Türkiye... Gelecek bu bölgelerde. Havalılığın merkezi 70'li yılların başında Amerika'daydı. 90'lı yıllarda Orta Avrupa'daydı. Şimdi bizim bölgemizde İstanbul'a geldi. Transit yolcu sayımızı 1 milyon değildi şimdi 40 milyon transit yolcu var. Bu gelişmeden dolayı ki gelecek yıllarda Türkiye'yi bir hat haline getiriyoruz. Bütün hareketler Türkiye üzerinden olacak. Türkiye kilit bir ülke" şeklinde açıklamalarda bulundu.