hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yatırımcı yapay zekaya güvenebilir mi? Yapay zekanın yatırım tavsiyesi vermesi doğru mu?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yapay zeka artık hayatımızın her yerinde. Ekonomide de hakimiyetini artırıyor. Bugün "ChatGPT'ye göre işler iyi giderse gümüş bu yıl 32 dolara çıkar" diye bir haber vardı. Yapay zeka artık yatırımcıya tavsiye mi veriyor? Yapay zekanın verdiği yatırım tavsiyesine ne kadar güvenilebilir? Ekonomist Muhammet Bayram, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay zekaya göre yatırımda zarar etme riskinin yüksek olduğunun altını çizen Ekonomist Muhammet Bayram, şöyle konuştu:

    Yapay zeka hayatımızın her alanına girdi ve bu işlerimizi de kolaylaştırıyor. Ama yapay zekanın yanılabildiği yerler de var. Çünkü yapay zeka dediğiniz bir veri sistemi, veri bütünü. Bu veri bütünün sağlamsa eğer anlayabilecek kararlar düzgün olabilir. Mesela burada banka sektöründe şu anda yapay zeka çok ciddi bir şekilde kullanılıyor. Borsa algoritmaları var. Yani bir yatırımcı borsada bir yatırımını düşünüyorsa eğer borsadaki verilere göre, endekslere göre hangi kağıdı almasını tavsiye edilir ve hatta şu anda borsada otomatik bir şekilde işleyen bir sistem de var. Yani burada aracı kuruluşlar üzerinden de yine gayri resmi maalesef bazı uygulamalar da var. Hiç kimse müdahale etmeden sisteme otomatik olarak 'Şu kağıtları al, bu kağıtları sat' şeklinde yatırım tavsiyesi verebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yatırımcı yapay zekaya güvenebilir mi Yapay zekanın yatırım tavsiyesi vermesi doğru mu

    Şu an jeopolitik bir riskimiz var. O da ne? Kızıldeniz'deki bu Hususiler'in gemileri geçirmemesi. Bundan dolayı küresel olarak da bir enflasyon riskimiz var. Şimdi eğer Kızıldeniz'le alakalı bir makale yazıldıysa, internet ortamını yüklendiyse, o makale yazan kişinin doğru yazıcı yazmaması önemli değil. 'Kızıldeniz'deki bu gemi trafiğinin engellenmesi, dünya çapında enflasyon yüzde 1 artırır. Mal fiyatlarını, kontrol fiyatlarını 100 dolardan 400 dolara çıkartır' şeklinde farazi de olsa bir veri yazarsa, yapay zeka oradan bunu çekerek bunu alıyor. Şimdi gümüşle alakalı bir yatırım tavsiyesi sunmuş mesela ChatGPT. 20 dolar seviyesinde, 2024 sonu itibariyle 32 dolar seviyesinde olacak diyor gümüşü. Aynı şekilde yatırım aracını biz şunu da söyleyebiliriz. Merkez Bankası TL/dolar kuru şu anda 30. Yıl sonu itibariyle 40 ila 45 dolar arasında olacağını öngörüyor mesela . Eğer ChatGPT internet veri tabanında bu veri setine hakimse o da yapabilir bu çıkarımı. Ama bunlar ne kadar doğru?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay zekaya şu an itibariyle güvenmek çok mümkün değil. Ama hayatımızın her alanında kolaylaştırmak açısından hayatımıza girdi. Mesela ekrandan az önce verdiğiniz elma topluyor, robot. Aslında bunu analiz ediyor ve bunu artık sepete koyuyor. Ve bu en basit anlatımı. Şoförsüz araçlar, insansız hava araçları hayatımızın her alanına girdi. Ama burada altın ve yatırım kararlarının, kripto varlıklarda olduğu gibi düşünün. Kripto varlıklar birden ne oldu, neydi, ne oldu? 1 dolardan başladı, 46 dolara kadar yükseldi, tekrar geri düştü. Çünkü bu gayri resmi, tabanı olmayan, regülasyona tabi olmayan bir varlık. Aynı bu şekilde düşünün. Burada yatırım kararlarını artık yapay zekayla birlikte alırsanız zarar etme riski çok fazla. O yüzden yatırım kararları, vergi, devletle alakalı olan regülasyonlar, bu gibi işlemlerde daha çok yapay zekayı kullanarak, ondan veri setini alarak, faydalanarak karar vermek daha mantıklı.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow