Yargıtay'dan "ihbar tazminatı" kararı
Yargıtay’dan ihbar tazminatı ile ilgili hem işçiye hem de işverene kötü haber geldi. Karara göre işverenler; emeklilik, askerlik, evlilik gibi sebeplerle iş sözleşmesini fesheden işçiden ihbar tazminatı talep edemeyecek. Bu tür istifalar da işçi de ihbar tazminatı alamayacak.
Bir işçi tam dört sene boyunca çalıştığı şirketten kovulunca, iş mahkemesinin kapısını çaldı. Mağaza müdürü olarak çalıştığını, bu sürede fazla mesai yapmasına rağmen fazla mesai ücreti ödenmediğini ve haksız olarak iş akdine son verildiğini öne sürdü. Ve kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve fazla mesai ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini talep etti.
Davalı şirket iddiaları reddetti. Mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı davalı şirket avukatı temyiz edince devreye Yargıtay girdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ihbar tazminatının belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir nedeni olmadan ve usulüne uygun bildirim süresi tanımadan fesheden tarafından karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğunu hatırlattı. Bu nedenle iş sözleşmesini fesheden tarafından feshi haklı nedene dayansa dahi ihbar tazminatına hak kazanmasının mümkün olmayacağını belirtti.
Yargıtay bu kapsamda emeklilik askerlik ve evlilik gibi durumlarda işverenin işçiden tazminat talep edemeyeceğine dikkat çekti. Yüksek mahkeme ayrıca bu tür istifalarda işçinin de ihbar tazminatı alamayacağını vurguladı.