Vatandaş "iflas" edebilir mi?
Borcunu ödeyemeyen vatandaş da şirketler gibi iflasa gidebilir mi? Son günlerde şirketlerin ardı ardına konkordato başvurularının üzerine şahısların durumu da gündeme geldi. Bazı hukukçulara göre bu mümkün, bazıları ise karşı çıkıyor.
Mali darboğazdaki şirketler borçlarını yeniden yapılandırabilmek için konkordatoya sığınırken vatandaşın durumu merak ediliyor. Borcunu ödeyemeyen vatandaşın da şirketler gibi iflas ilan ederek yapılandırma isteyebileceği tartışması gündemde. Bu tartışmayı da iflas kanununda şubat ayında yapılan değişiklik başlattı. Kimi hukukçulara göre bu değişiklik vatandaşın da konkordatoya gitmesinin yolunu açıyor. Buna göre borçlarını zamanında ödeyemeyen ya da ödeyememe tehlikesi bulunan herkes konkordato talep edebilir. Hiçbir kısıtlama yapılmaması 657'ye tabi devlet memurlarını dahi kapsanması olarak yorumlanıyor.
Hukuçuların tartıştığı madde şöyle:
İcra ve İflas Kanunu, Madde 285: Borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilir. İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilir".
Kanunun değerlendiren hukukçular "ticaret hayatı" ilkesini sorgularken gerçek kişilerin kapsanmayabileceğini öne sürüyor.
Konkordato tartışmasında sürerken, şu ana kadar şahıs bazında bir başvuru alınmış değil.