Sefer Şener: Fitch Türkiye'ye bakışını değiştirdi
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 9,2'ye yükseltti. Bu yıl neredeyse son 10 yılın en yüksek ekonomik büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğu kaydedildi. Konuyu CNN TÜRK'te değerlendiren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sefer Şener "Fitch Türkiye'ye bakışını değiştirdi" dedi, nedenlerini anlattı.
Fitch Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısını yayımladı. Türkiye için büyüme tahminini yükseltti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2021 yılı büyüme tahmini düşürüldü. Buna karşın Euro Bölgesi, Türkiye, Polonya, Meksika, Rusya ve Güney Afrika ekonomileri için büyüme tahminleri artırıldı.
Raporda Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye çıkarıldı. Amerika Birleşik Devletleri ekonomisin büyüme tahmini ise yüzde 6,8'den yüzde 6,2'ye çekildi. Raporda ayrıca bu yıl neredeyse son 10 yılın en yüksek ekonomik büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğu kaydedildi.
Enflasyon raporunda da değişiklik söz konusu. Fitch, enflasyonun yavaşlayacağını ancak 2023'e kadar çift hanede kalmasının beklendiğini ifade etti.
FITCH NE OLDU DA BÜYÜME NOTUNU REVİZE ETTİ?
CNN TÜRK canlı yayınına konuk olan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sefer Şener, Fitch'in büyüme notunu neden revize ettiğini anlattı. Şener, şunları söyledi:
Fitch diğer derecelendirme kuruluşlarına göre Türkiye'nin notunu çok daha az oranda tutmaktaydı. Fakat son dönemde bu değişmeye başladı. Biz bunu geçen yılın sonundan itibaren görmeye başladık ve Fitch, Türkiye'ye bakışını biraz daha değiştirmiş durumda. Bunda bir kaç etken var. Fitch ne oldu da büyüme notunu ilk önce 7.9'a, arkasından da 9.2'ye revize etti? Bunda gelen makro ekonomik verilerin çok büyük önemi var. Yani hem büyüme rakamları, hem ihracattan gelen rakamlar, ihracatın büyümeye olan 6 puanlık katkısı, aynı zamanda sanayi sektörünün o pandemiye rağmen hız kesmeden devam etmesi, arkasından da hazirandan itibaren turizm ve hizmet sektörünün açılması Fitch'in diğer kurumlarda olduğu gibi bakış açısını değiştirmiş durumda gözüküyor. Ana etmen Türkiye ekonomisinin makro verilerde hız kesmemesi. İlk defa cumhuriyet tarihinde ihracatın rolü bu kadar yüksek seviyeye, neredeyse yüzde 20 seviyelerine çıktı. Büyümedeki ihracatın rolü, hatta geçen hafta açıklanan o ikinci çeyrek büyüme rakamlarında neredeyse yüzde 53'lük kısım net dış talepten geliyor. Hem dışarıdan müthiş bir talep var pandemi nedeniyle üretilen mallara, sanayi ürünlerine, hizmet sektörüne hem de Türkiye'nin hız kesmeden devam eden sanayi var. İkisini bir araya getirdiğimizde bir taraftan ihracat artışı, bir taraftan piyasaların açılması, bir taraftan pandemi sürecinde aşılamanın hızlanması bu rakamların bu şekilde yeniden revize edilmesini gerektiriyor.
Sadece bu etki de yok. Makro veriler iyi geliyor da Fitch değerlendirmesini değiştirmiyor. Bakın geçen hafta içerisinde iki tane önemli yatırım bankası JP Morgan ve Goldman Sachs. Bir tanesi 6.8'den 8.4'e, bir tanesi 7.5'ten 9.5'e çıkarttı Türkiye'nin büyüme rakamlarını. Bir taraftan da bunların da etkisi var.