hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomotiv devi ile küçük firma buluşuyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    KOSGEB, Türkiye'de üretim yapan otomotiv devleri ile küçük firmaları bir araya getiriyor. Otomotiv firması KOSGEB'e hangi parça üretiminde nasıl bir katkıya ihtiyaç var onu iletiyor, KOSGEB de buna uygun firmaları veri tabanından bulup tarafları buluşturuyor. Amaç hem yerli üretime katkı hem de eldeki istihdamı küçük işletmeleri korumak. CNN TÜRK muhabiri Gülşen Coşkun'un özel haberi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KOSGEB TARAFLAR ARASINDA KÖPRÜ OLUYOR

    KOSGEB, otomotiv devleri ile küçük firmalar arasında köprü oluyor. Büyük firmaların talepleri ne ise onu küçük firmalara iletip işbirliği yapmalarını sağlıyor. Böylece sektörde birbirinden habersiz olan ama birbirine ihtiyaç duyan taraflar eşleşiyor. Hem yerli üretimi artıyor ve hızlanıyor hem de eldeki istihdam verimli kullanılıyor. Ve büyük firmalar yurtdışından ithalat yerine yerli üreticiye daha çok yönelmiş oluyor. CNN TÜRK'e konuşan KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, "Otomotiv sektöründe bir çok parça ihtiyacı var. Yerlileştirme ihtiyacı olan veya içerden tedarik edilmesi ihtiyacı olan bir parçayı biz belirledikten sonra büyük firmalarla dönüp bakıyoruz. KOBİ'lerimize diyoruz ki 'Bu parçayı kim üretebilir?' Hem kendi veri tabanımızı kullanarak hem de farklı yöntemler kullanarak bunu üretebilecek bir KOBİ listesi oluşturuyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ARGE İHTİYACINA DA 6 MİLYON TL'YE KADAR DESTEK

    Ayrıca Ar-Ge için de 6 milyon TL'ye kadar destek veriyor. KOSGEB Başkanı Kurt, "Burada eğer bu parça ile ilgili bir Ar-Ge ihtiyacı varsa, KOBİ'lerimiz 'Bunu evet biz üretebiliriz. Makine parkımız veya kapasitemiz yeterli ama bunu geliştirmek için bir Ar-Ge'ye ihtiyaç var.' diyorsa da orda KOSGEB yine devreye giriyor. Bizim Ar-Ge, Ür-Ge çağrı programımız var. Bu çerçevede 6 milyona kadar destek sağlayabiliyoruz" diye konuştu.

    SAVUNMA SANAYİ İÇİN YERLİ ÜRETİM

    Ama sadece otomotiv değil, savunma sanayi için de bezer adımlar atıyor KOSGEB. Yerli parça üretimi için tarafları buluşturuldu. KOSGEB Başkanı Kurt, "Yerlileştirilmesine ihtiyaç duyulan bu parçaların çağrısına çıkmıştık. 3 firmamızda 3 farklı parçayla ilgili olumlu sonuçlandı. Ar-ge'lerine başladılar, önümüzdeki yıl içinde prototipler ortaya çıkmış olacak. Ve artık Türkiye'de seri üretime geçerek yerli üretime katkıda bulunmuş olacaklar" diye ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow