Okul masraflarında vergi avantajı
Beyanname verme işleminin vatandaşa sağladığı avantajlar var. Mesela kimi okul masrafları vergi avantajı sağlıyor. Peki, hangi masraflar "gider" olarak yazılır, hangileri yazılamaz? CNN TÜRK muhabiri Emel Telli, detayları uzmanına sordu.
Okul servisleri, kitap ve kırtasiye ürünleri, yurt gibi masraflar ebeveynlerin yılın belli zamanlarında ödediği ücretler. Peki, bu masraflardan "vergi avantajı" nasıl sağlanıyor? Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammed Bayram, "18 yaşına gelene kadar yapılan harcamalar, küçük çocukları için eğer hala eğitim harcaması yapacaksa, tahsilini devam ettiriyorsa, 25 yaşına kadar olan eğitim ve sağlık masraflarını gider olarak yazabilir" dedi.
Vergi avantajından yararlanmak isteyen veliler, hangi eğitim masraflarının hangi kriterler çerçevesinde beyannamelerinde indirim konusu olabileceğini merak ediyor. Muhammed Bayram, "Burada beyanname üzerinden elde edilen gelirin yüzde 10'u ile sınırlı olmak şartıyla gider yazabilir" diye konuştu.
O giderler arasında okul servisleri, okul forması ve ayakkabısı gibi masraflar da var. Muhammed Bayram, "Servis harcamasına ilişkin eğer okul tarafından bu gider yapılırsa yine eğitim harcaması kapsamında sayılır. Yemek masrafları da gider olarak sayılır" ifadelerini kullandı. Ancak çocuklar için ödenen yemek masrafları ve konut kiraları vergi hesabında indirim olarak dikkate alınmıyor.
Hesaplama sistemini de anlatan Muhammed Bayram, "Kişinin beyanname üzerinden toplam geliri alt alta dökülecek ve beyanname üzerinde toplam beyan edilen geliri hesaplanacak. Burada gider yazılabilmesi için bazı şartlar var. Öncelikle Türkiye'de olması lazım ve vergi mükellefi olması lazım" dedi.