Ofissiz e-ticarete vergi geliyor
Maliye Bakanlığı Türkiye'de faaliyet gösteren ancak vergi ödemeyen firmaların peşine düştü. Bakanlıktan firmalara tebligat da gönderildi. Sadece şirketler değil sosyal medyada ürün tanıtıp büyük kazanç elde edenler de Maliye Bakanlığının yakın takibinde. Beste Uyanık konuyu e-ticaret ve internet hukuku uzmanı Gökhan Bağcı ile değerlendirdi.
Maliye Bakanlığı "Ülkede kim para kazanıyorsa, vergisini ödemeli" prensibiyle harakete geçti, Türkiye'de ofis açmadan e-ticaret yapan şirketler vergi ödeyecek.
Türkiye'de vergi ödemeyen ancak faaliyette bulunan şirketlerle, sosyal medya üzerinden reklam ve satış yapanlar Maliye Bakanlığı tarafından sıkı takibe alındı. Bu şirketlere tebligat gönderildi ve rekabet kurulu çalışma başlattı.
Ayrıca Twitter, Facebook, Uber gibi şirketler de ikili anlaşmalar nedeniyle sadece merkezlerinin olduğu üklede vergi ödüyor. Google Youtube'un Türkiye'deki ölçülen reklam geliri 800 milyon TL. Google'a da Türkiye'de geçen yıl 71 miyon liralık vergi cezası kesilmişti.
Türkiye'de e-ticaret pazarının cirosu yıllık 20 milyar doları buluyor. Vergi uzmanları bu paydan alınacak vergi ciddi rakamlara karşılık gelir diyor.
İlk olarak booking.com ile başlayan tartışma devam ediyor. Özellikle hizmet satan, ofisim yok, faaliyetim yok diyen firmalar için incelemeler resmen başladı. Uzmanlar hedef yüzde 20 kurumlar vergisi diyor. Sosyal medyada tanıtım ve reklamların nasıl vergilendirileceği ise kürüsel bir sorun. Sosyal medya üzerinden ünlüler paylaşım başına 2 bin lira da alıyor milyon dolarlar da kazanıyor.
Sosyal medyada en çok kazanan isim olan Beyonce'un bir paylaşımının bedeli 1 milyon dolar. Ünlü olmak da gerekmiyor, çok takipçisi olanlar da bu yolla dünyada ünlü ya da ünsüz iyi kazanç elde edebiliyor.