Meclis'te yasalaşan Torba Kanun ile yapılan değişiklikler neler?
Bağ-Kur'luya prim indirimi, şehit yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki ve vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemeleri de içeren torba tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen maddelerle birçok yeni düzenleme hayatımıza giriyor.
Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen torba kanunla çok sayıda yasada önemli düzenlemeler yapıldı.
Torba Yasa'da neler var?
- Ticari araçların yenilenmesinde ÖTV alınmayacak
- Şehit yakınlarının ÖTV kolaylığı gösterilecek
- Hibrit araçlar alt kademeden vergilendirilecek
Onlardan biri araçlardaki ÖTV'lerle ilgili. Tasarıyla, yıpranmış taksi, dolmuş, minibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari kamyonların yenilenmesinde ÖTV alınmayacak. Uygulamadan ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar yararlanabilecek. Yeni alınan aracı 3 yıl geçmeden devreden veya faliyetten çekenlerden ötv alınacak. Tasarıyla ayrıca, şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere ötv ödemeksizin araç alabilecek. Hibrit araçlara yeni vergi dilimi oluşturulacak. Bu araçlar bir alt kademeden vergilendirilecek.
- 2 milyon Bağ-Kur'lunun primleri 82 TL düştü
- Part-time çalışana sigorta kolaylığı getirildi
- İşyeri hekim uygulaması 1 yıl ertelendi
- Teşviklere esneklik getiren düzenlemeler yapıldı
2 milyon Bağ-Kur'lunun priminde 82 TL'lik düşüş yapılacak. Düzenleme ile part-time çalışanlara sağlık sigortası yapılmasına kolaylık getirildi. 50'den az çalışanı olan iş yerlerine hekim zorunluluğu uygulaması 1 yıl daha ertelendi. Tasarıda teşviklerle ilgili esneklik getiren düzenlemeler de yapıldı. Yatırımlar için yurtdışındaki firmalara dönük çağrı yapılacak.
- Isı yalıtımı gider sayılacak
- Orman niteliğini kazanan taşınmaz üzerindeki ticarethaneler kiraya verilecek
- Aile hekimlerine defin ruhsatı yetkisi verilecek
Defin ruhsatını, mevtanın muayenesinden sonra belediye tabiplerinin yanı sıra toplum sağlığı merkezi tabipleri ve aile hekimleri de verebilecek. Kamu hizmetine sunulamayacak olan ve orman niteliğini kazanan taşınmaz üzerinde bulunan fabrika ya da ticarethaneler, 49 yıllığına kiraya verilebilecek. Gayrimenkul sahiplerince yapılan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar doğrudan gider olarak indirilebilecek.
- Bakanlar Kurulu vakıf üniversitelerinin faaliyet iznini kaldırabilecek
- Kültür varlıkları ve sit alanlarının tadilatına izin almayanlar 3 yıla kadar hapis cezası gelecek
- Vakıflara, radyo ve TV kurma izni verilecek
- Proje bazlı yatırımlarda kısıtlayıcı hükümler için Bakanlar Kurulu istisna getirebilecek
Yönetimlerine kayyum atanan vakıf üniversitelerinin faaliyet izni, YÖK'ün teklifi ve Bakanlar Kurulu'nun kararı ile kaldırılacak. Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile sit alanlarının tadilat ve tamiratları ilgili idarelerden izinsiz yapılırsa, yapanlar hakkında 6 aydan üç yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Tasarıyla, vakıflara da yayın lisansı veriliyor. Vakıf kurucuları, medya hizmet sağlayıcı kuruluş ortağı kabul edilecek. Proje bazlı yatırımlar söz konusu olduğunda, diğer kanunlarla getirilen izin, ruhsat lisans, gibi kısıtlayıcı hükümer için bakanlar kurulu istisna getiribilecek yatırımları hızlandırmak için yasal düzenleme yapabilecek.